Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.02.10 Sammenbrud i forhandlinger om Islands gæld

26. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Forhandlingerne mellem Island, Storbritannien og Holland om penge, som hollændere og briter tabte efter et bankkrak på Island, er brudt sammen. Både den britiske og hollandske regering har betalt investorernes tab på i alt 3,8 milliarder euro, og begge regeringer kræver, at Island kommer til pungen og betaler for det Islands baserede bank Icesafe onlines misligholdelser.

Gennem halvandet år har de tre regeringer forhandlet, men i en udtalelse fra den hollandske og britiske regering hedder det nu, Island er ude af stand til at acceptere de to landes tilbud.

Islands finansminister, Steingrimur Sigfusson, siger ifølge BBC, at man havde håbet at komme til en fornuftig løsning.

- Men det har endnu ikke været muligt, siger Steingrimur Sigfusson.

Den hollandske og britiske regering hæfter sig ved, at de begge har bidraget til at få Island på økonomisk fode igen, efter bankkrak ruinerede landet. Øen har fået samme lånebetingelser som de favorable lån fra de nordiske lande, og landene har endog afstået fra at pålægge renter i de første 2 ½ år for beløb på 450 millioner euro.

De to regeringer står fast på lånetilbuddene og håber stadig på en løsning om de penge, det islandske bankkrak i første omgang kostede landenes investorer og dernæst statskasserne og dermed de britiske og hollandske skatteborgere milliardbeløb.

På Island er der modstand mod, at skatteborgerne der skal betale for de numre, de forskellige banker og fonde lavede. Den 6. marts holdes der en afstemning om tilbagebetalinger fra Icesafe online.Problem for optagelse i EU

I Bruxelles har det længe heddet, at en løsning på de islandske tilbagebetalinger kan blive afgørende for, om Island bliver optaget i EU.

Tidligere på ugen tog øen det første afgørende skridt, da EU-kommissionen anbefalede, at der blev indledt forhandlinger.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.