Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.07.09 Island må betale gæld til EU-lande for medlemskab

20. Jul. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

”Hvis Island skal være medlem af EU, så er det nok en god ide at få styr på økonomien først og få betalt de lande, der har tabt penge på det økonomiske morads.” Sagt af en diplomat i Bruxelles fra et EU-land. Og Island er da også gået i gang med at få orden på bankernes og landets økonomi, efter det islandske alting i sidste uge vedtog at forhandle med EU om optagelse i fællesskabet.

En økonomisk plan, der koster omkring 10 milliarder kroner, skal redde banksystemet, efter de tre store islandske banker bukkede under i løbet af en uge i oktober sidste år. Bankerne skyldte ifølge BBC udenlandske opsparere 60 milliarder dollar (små 320 milliarder kroner).

300.000 briters indskud kom i klemme, og den britiske regering lånte Island 2,3 milliarder pund (ca. 20 milliarder kroner), hvad der skabte spændinger mellem London og Reykjavik. Også Holland lånte islændingene et større beløb, og regeringen på Island har nu lovet at få de sager bragt ud af verden.

Efter den hårfine afstemning i Altinget, hvor 33 medlemmer stemte for at indlede forhandlinger med EU og 28 var imod, sagde den islandske statsminister, Johanna Sigurdardottir, til Reuters, at det var den måske mest afgørende afstemning i Altingets historie. Hun håbede, at Island ville få en aftale med EU, som kunne hjælpe landet med at få en økonomisk stabilitet og fremtid.

Til Euractiv siger Islands EU-ambassadør, Stefan Hukur Johannsson, at han håber på hurtige forhandlinger, når først EU-landenes udenrigsministre har diskuteret medlemskabet den 27. juli.

Island er med i EU’s indre marked og følger dermed stort set alle reglerne på for det. Derfor bliver det lettere for Island at komme gennem tilpasninger af regler end for de andre lande som Kroatien, der har forhandlinger med EU. Men ambassadøren anerkender de økonomiske problemer.

- Det er svært. Vi følger en økonomisk omstrukturering og et program for genrejsning. Der er positive elementer: Inflationen er gået ned, handelsbalancen er positiv, men der er svære udfordringer forude, siger Stefan Hukur Johannsson til portalen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.