Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.11.07 Kroatien – arbejdsmarkedet halter

09. Nov. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kroatien har vejen direkte mod EU. EU-kommissær Olli Rehn sagde tirsdag, at forhandlingerne om optagelse udvikler sig positivt og nu går ind i den afgørende fase. Den rapport, som Kommissionen samtidig lagde frem om forholdene i Kroatien, er da også positiv, og det gælder også generelt for beskæftigelsespolitikken og de sociale forhold.

Den optimisme deles dog ikke i den kroatiske fagbevægelse. International sekretær Dijana Sobota fra den største fagbevægelse, UATUC, hæfter sig ved, at lønmodtagerne ikke får faste job, men 80 procent kommer ind på arbejdsmarkedet på en tidsbestemt kontrakt. Arbejdsgiverne ønsker ikke at ansætte nogen i faste stillinger.

Et af Kommissionens kritikpunkter er den sociale dialog mellem arbejdsmarkedets parter. Parterne gør kun få fremskridt, hedder det. Der er hverken en generel dialog mellem parterne eller en dialog på brancheplan. Det er uklart, hvem parterne repræsenterer, og de har derfor heller ikke megen politisk indflydelse.

Og det er Dijana Sobota enig i. Et af problemerne er, at fagbevægelsen er splittet og mister medlemmer. UATUC’s medlemstal er faldet fra 700.000 medlemmer til godt 210.000.

- Fagforeningerne stjæler fra hinanden, siger Dijana Sobota.

EU har åbnet for handlinger med Kroatien om 14 kapitler. To er forhandlet på plads. Det er forskning og videnskab og uddannelse og kultur.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.