Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.08.10 Mildere toner på Balkan

30. Aug. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Serbien lægger op til nye samarbejder på Balkan. Fredag meldte den serbiske justitsminister, Slobodan Homen, at landet havde indgået en traktat med Montenegro, der især øger samarbejdet om bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet. Traktaten ventes ratificeret så hurtigt som muligt.

Serbien indgik for nylig en tilsvarende aftale med Kroatien. Slobodan Homen understregede imidlertid, at aftalen med Kroatien var rettet mod den organiserede kriminalitet og bestikkelse.

- Med Montenegro har vi diskuteret og foreslået en generel aftale, som er rettet mod alle former for kriminalitet, der kan føre til en straf på over tre år, sagde Slobodan Homen.

I weekenden kom den serbiske præsident, Boris Tadic, med andre meldinger, der bløder op i det spændte forhold mellem Serbien og Kosovo. I juli fastslog Den Internationale Domstol under FN, at Kosovos erklæring om uafhængighed fra Serbien i 2008 ikke stred mod nogen international lov. Serbien svarede igen med en resolution, der gik imod domstolen og ikke fandt, at metoden var den rette til at løse den slags konflikter.

Boris Tadic siger nu, at Serbien vil holde møder i Bruxelles og foreslå en kompromistekst, der er acceptabel både for Serbien og de store lande.

I EU er den serbiske modstand mod Kosovos uafhængighed og domstolens kendelse taget ilde op. I sidste uge udtalte den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, at Kosovos uafhængighed var en realitet. Landkortet var fuldendt. Det bestrider Boris Tadic dog stadig. Han afviser, at det kan komme på tale, at Serbien vil anerkende Kosovo.

I weekenden opfordrede også den bulgarske udenrigsminister, Nikolay Mladenov, til en udvikling af samarbejdet om Balkan. På et møde i et strategisk forum i Slovenien sagde ministeren, at der er en forpligtelse til at fuldende processen med at få alle landene i området, fra Bulgarien til Slovenien, med i det europæiske samarbejde. EU måtte fastholde og bekræfte et europæisk perspektiv i hele regionen.

- Til trods for den langsomme start med vor fælles udenrigstjeneste må aldrig glemme, at den europæiske succes med integration aldrig kom bare over en nat. Den tog tid, anstrengelser og krævede kompromiser, sagde Nikolay Mladenov ifølge Sofia Morning News.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.