Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.04.10 Sarkozy lover at besøge Tyrkiet

08. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, tager skridt til at forbedre forholdet til Tyrkiet. Efter den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, i går havde et 45 minutter langt møde med Sarkozy i Elysee Palæet i Paris, kom Sarkozy med et løfte om at besøge Tyrkiet i november, efter Frankrig har overtaget formandsposten i G20.

Recep Erdogan opfordrede inden mødet i Paris den franske præsident til at besøge Tyrkiet og selv danne sig et indtryk af landet. I et stort opsat interview i den franske avis Le Figaro beklagede Erdogan, at Nicolas Sarkozy ikke gik ind for, at Tyrkiet blev medlem af EU. Premierministeren påpegede, at det ikke var alle franskmænd, der var imod en tyrkisk optagelse, og at han havde haft et godt samarbejde med den tidligere præsident Chirac.

- I dag er det kun lederen, der er en anden, partiet er det samme, sagde Recep Erdogan.

Også den tyske kansler, Angela Merkel, taler imod en direkte optagelse af Tyrkiet. Men kansleren har tættere kontakt med landet og dets ledere. Angela Merkel var i Tyrkiet så sent som i forrige uge. Og det besøg var frugtbart, mente premierministeren. Det var anden gang siden 2006, at Merkel besøgte landet, understregede Erdogan. Men Sarkozy bliver blot ved med at tale om den rejse, han var på i sin ungdom.

- Under mit besøg i Frankrig vil jeg sige til præsidenten, at vi venter ham meget snart, siger Recep Erdogan i interviewet.

Han betonede de gode relationer, som de to lande havde haft, og den påvirkning ikke mindst den franske kultur havde haft på udviklingen i Tyrkiet. Det gjaldt ikke mindst inden for undervisning, hvor der er flere franske skoler. Men også verdsliggørelsen af Tyrkiet havde Frankrig indflydelse på.

Strid om Renault

Frankrig fik en forsmag på, hvad et Tyrkiet i EU’s indre marked kunne betyde, da det i januar kom frem, at de franske Renault-fabrikker overvejede at flytte størstedelen af produktionen af den populære Clio-model fra det nordvestlige Paris til Tyrkiet.

Sagen fik stor opmærksomhed i Tyrkiet, da den daværende beskæftigelsesminister Laurent Wauquiez straks udtalte, at det var en rød linje, som Renault ikke måtte overskride. En fabrik i den tyrkiske by Bursa står i dag for en lille del af produktionen, men en egentlig udflytning kunne ikke komme på tale.

- Renault er ikke bare et almindeligt selskab – staten har 15 procent af aktierne, og vi bliver ikke spekulanter, da det er et firma, der har modtaget masser af hjælp under krisen, sagde ministeren ifølge det tyrkiske Hürriyet Daily News. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.