Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.02.10 Europarådets generalsekretær: Cypern må ikke blokere for Tyrkiet

10. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den norske generalsekretær for Europarådet, Thorbjørn Jagland, rettede hårde angreb mod den græske del af Cypern under et besøg i Tyrkiet. I et interview med det tyrkiske ”Hürriyet Daily News, siger Thorbjørn Jagland, at det var meget uheldigt, at den græske del i 2004 sagde nej til den løsning, som havde opbakning fra FN.

- De brugte ikke lejligheden til at løse konflikten, siger Thorbjørn Jagland ifølge HDN.

Thorbjørn Jagland frygter, at spørgsmålet om Cypern fortsat blokerer for Tyrkiets optagelse, så længe der ikke er en løsning.

- Det er et faktum. En beslutning i fuld enighed er nødvendig for at optage nye medlemmer, siger Thorbjørn Jagland.

I interviewet peger han på, at FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon var på øen for få dage siden. Europarådets generalsekretær finder, at FN kunne presse på for at få parterne til at bevæge sig.

Thorbjørn Jagland roste Tyrkiet for at bidrage til løsninger på konflikter i regionen og mente, at landet kunne få lidt kredit for sin indsats.

- Tyrkiet spiller en pionerrolle i Europa og i dets nabolag. Det burde værdsættes, sagde Thorbjørn Jagland.

Han finder samtidig, at Tyrkiet generelt bevæger sig i den rigtige retning.

- De kunne være mere pessimistiske efter bemærkninger fra nogle europæiske ledere, siger Thorbjørn Jagland.


Spansk EU-formandskab håber på løsning

Samtidig med, at artiklen i HDN offentliggøres, behandler Europa-Parlamentet i dag en betænkning om Tyrkiets optagelse i EU. Både EU-kommissionen og det spanske EU-formandskab deltog i debatten, og den spanske Europaminister, Diego Lopez Garrido, fremhævede også spørgsmålet om Cyperns forhold til Tyrkiet. Han håbede, at det var et af de problemer, der blev løst i de kommende måneder,

Diego Lopez Garrido pegede på, at der var bedre relationer mellem parterne, større tillid, men stadig barrierer. En løsning ville dog være afgørende ikke kun for parterne.

- Den vil sende et positivt signal til hele regionen, sagde Diego Lopez Garrido.

Både den spanske Europa-minister og den ny EU-kommissær for udvidelsesforhandlinger, Stefan Füle, fremhævede dog, at der stadig var problemer i Tyrkiet, som Tyrkiet selv måtte løse.

- Forhandlingerne om optagelse fortsætter i en fornuftig hastighed, men alt afhænger af de tyrkiske reformer, sagde Diego Lopez Garrido.

Han pegede på, at der skulle være enighed om hvert af de kapitler om politiske områder, der forhandles om, før de kan afsluttes. Stefan Füle fulgte op og mente, at det hverken var lette forhandlinger for Tyrkiet eller EU.

- Men den tyrkiske regering er mere åben, og der er fremskridt, sagde Stefan Füle.

Begge fandt dog stadig problemer med Tyrkiets behandling af mindretal, problemer med menneskerettigheder, pressefrihed og flere andre områder. Men Stefan Füle håbede, at Kommissionen i år kunne åbne nye kapitler til forhandling, hvor de tyrkiske regler skal følge EU’s.


Parlamentarikere generelt for optagelse

En række parlamentarikere så også med skepsis på den måde, Tyrkiet fortsat ikke fulgte de almindelige menneskerettigheder. Parlamentets resolution om Tyrkiet peger også på, at der er problemer. Tyrkiet skal følge menneskerettighederne og Københavnskriterierne for, at en optagelse kan komme på tale.

Men som både den spanske Europaminister og den ny kommissær finder også parlamentets resolution på, at der er fremskridt. Regeringen arbejder på at ændre regler og give borgerne større friheder til at deltage i samfundslivet uanset køn, race eller etnisk baggrund og alder.

Parlamentarikere tog dog også de utallige konkrete overgreb op fra mangel på faglige rettigheder, som også resolutionen nævner, overgreb på børn for ikke at følge forældrenes livsmønster og angreb på homoseksuelle. Udtalelsen og parlamentarikere tog også lukningen af det kurdiske parti op.

Det hollandske medlem Ria Oomen-Ruijten, der står bag resolutionen, mente på den baggrund, at Tyrkiet måtte tage fat på en ændring af hele grundloven i og med, at det var forfatningsdomstolen, der forbød partiet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.