Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.01.10 EU-lande og EU-kommissionen i strid om pensioner og aftaler

11. Jan. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

En sag om konkurrence mellem pensionskasser kommer til debat ved EU-domstolen i morgen i Luxembourg, hvor domstolen holder en høring om en konflikt mellem EU’s udbudsregler og kollektive aftaler om offentlige pensionskasser.

EU-kommissionen har indklaget Tyskland for domstolen, fordi de lokale myndigheder holder deres pensionskasser ude for konkurrence, da de indgår i kollektive aftaler. Kommissionen finder, at private pensionsselskaber dermed holdes ude, og at det strider med regler for offentlige udbud i EU.

Sagen betragtes som principiel, da andre landes pensionskasser kan blive berørt af en senere dom. Både den danske regering og den svenske regering er kommet med indlæg til domstolen, der støtter den tyske regering.

En dom mod aftalerne kan således også få følger for de aftaler, der er inden for det offentlige om pensionsforhold. Den danske regering finder, at der er betydelige forskelle på det europæiske arbejdsmarked, og at Kommissionen må acceptere, at det spiller ind på den måde, landene organiserer pensionsforholdene.

Den tyske regering har opfordret parter til at indgå aftaler om pensionsforhold. Derfor finder regeringen, at det er helt i strid med de tanker, som også EU støtter, at parterne skal sikre ansattes supplerende pensioner.

I den europæiske fagbevægelse er der dyb bekymring over, at Kommissionen stiller spørgsmålstegn ved parternes ret til at indgå aftaler. Vicegeneralsekretær i de offentliges EPSU, Jan Willem Goudriaan, siger, at det er vanskeligt ikke at få det indtryk, at folk i generaldirektoratet for det indre marked sætter udbudsreglerne højere end de kollektive aftaler og med sagen vil underminere kollektive aftaler.

- De ser dem som en begrænsning af konkurrencen og ikke som en måde at forsvare ansatte, deres familier og deres samfund mod et kapløb mod bunden, siger Jan Willem Goudriaan. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.