Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EU-Domstolen: Ret til stramme krav for apoteker

01. Jun. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Hensynet til de almene interesser kan begrænse retten i EU til at oprette en virksomhed som et apotek. Men der er ikke frit slag med krav, myndigheder stiller, siger EU-Domstolen i Luxembourg i en dom i dag.

En spansk regions særlige krav til befolkningstæthed og geografiske forhold er ikke i direkte strid med EU’s regler, selv om de begrænser retten til at etablere sig. Derimod kan særlige krav om uddannelse være det.

I Spanien er der regler for apoteker, der giver de enkelte regioner betydelig magt til at fastlægge konkurrencen. I Asturian stiller myndighederne krav, så de enkelte apoteker ikke konkurrerer hinanden ud af markedet. De ønsker ikke apoteker på hvert hjørne i en by, men at der er mindst 250 meter mellem dem, og at der ikke er tre apoteker per 2.000 indbygger, men et for 2.000 til 2.800 indbyggere.

Samtidig opstiller myndighederne en række krav til dem, der ønsker at etablere et apotek. De bliver bedømt efter en række kriterier som bl.a. uddannelse. Den, der scorer flest point, får retten til at etablere et apotek.

Domstolen finder, at Asturians krav begrænser den fri ret til at etablere en virksomhed i EU. Men hensynet til de almene interesser krav berettiger, at der stilles særlige krav. De må dog ikke være diskriminerende og skal bygge på hensynet til de almene interesser. Kravene skal forfølge målene og må ikke gå ud over dem.

Dommen godkender, at Asturian opstiller geografiske krav og krav om en vis befolkningstæthed, før der oprettes et apotek. Men dommerne påpeger, at der kan være egne, hvor folk får urimeligt langt til et apotek, hvis grundlaget er 2.800 indbyggere. Myndighederne må tage det med i overvejelserne.

Asturian har også ret til at bedømme kandidater til et apotek. Men i Asturian scorer kandidater, der har erfaring med aktiviteter i området og uddannelse herfra, automatisk ekstra point. Det stiller kandidater fra området bedre end ikke mindst kandidater fra andre EU-lande, og det er diskriminerende, mener dommerne.Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.