Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Nye job er lavtlønsjob

11. Jan. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Seks ud af ti nye job i USA er lavtbetalte til folk med korte uddannelser. Den stadigt stigende arbejdsløshed ventes nu at toppe. Økonomer forudser, at der i år kommer 2,5 millioner job og 15 millioner nye job frem til 2020. Men der er ikke drømmejob med høje lønningen.

Det amerikanske statistiske kontor opgør, at nye job er lavt betalte. Servicesektoren og især sundhedssektoren får brug for masser af folk, men det er folk med lave uddannelser til lave lønninger.

Lawrence Katz, der er arbejdsøkonom på Harward, siger ifølge de offentligt ansatte forbund, SEIU, at opgaven nu er at få jobbene ændret, så der bliver mere indhold i dem og lønninger dermed følger med op.

- Der er ingen grund til, at folk i hjemmeplejen ikke kan blive bedre uddannede, så de kan give patienter end bedre service, og som et resultat af det også føre til højere lønninger til dem selv, og de dermed også forbedrer deres egne leveforhold, siger Lawrence Katz.

SEIU skønner, at der bliver 50 procent flere ansatte i plejesektoren i løbet af de kommende ti år. Samlet vil servicesektoren skabe næsten samtlige nye job.

Lederen af SEIU, Andy Stern, er ifølge Financial Times stærkt utilfreds med, at præsident Barack Obama ikke får gennemført sin politik, og at endog demokrater ikke bakker op om den.

Andy Stern kræver, at kongressen hurtigt vedtager et sær nye arbejdslove, der blandt andet gør det lettere for fagforeningerne at få tilslutning på virksomheder og få overenskomster. Politikken vil støtte en politik, der går i den retning, som Lawrence Katz foreslår.

SEIU støttede Obama i valgkampagnen og leverede blandt andet 100.000 frivillige til kampagnen. Nu vil Stern se, at fagforeningerne får noget til gengæld.

Det amerikanske handelskammer kæmper imidlertid imod både Obamas sundhedsreform og de nye arbejdslove. Stern mener imidlertid ikke, at lovforslagene lægger op til at revolutionere USA.Og det er heller ikke det, Stern har i tankerne. Men lovene vil skabe en bedre fordeling af værdierne. Derfor haster det med en gennemførelse.

- Vi har behov for en afstemning. Vi har behov for en afstemning i dette forår, siger Andy Stern ifølge FT.

En tidligere SEIU-leder Craig Becker, mener ikke, at Stern går for vidt med sine krav. Becker er i dag medlem af en offentlig myndighed, der fortolker arbejdslove. Han mener, at demokrater, der er imod de nye love, skal tænke sig grundigt om.

- De bør stille sig spørgsmålet: Er vi et team? Er vi et slags broderskab? Eller er vi en samling overløbere, hvor den enkelte tager den anden som gidsel, spørger Craig Becker.
 Også i Europa ventes nye job at være i servicesektoren, og også her ventes plejesektoren at få flere ansatte. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.