Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EFS raser mod Sverige: Servicedirektiv ikke en redning

24. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske fagbevægelse, EFS, raser mod det svenske EU-formandskab, der før dagens møde for EU-landenes ministre for konkurrence siger, at servicedirektiver, der øger konkurrence i servicesektoren, stimulerer sektoren og styrke både væksten og beskæftigelsen. Det svenske EU-formandskab finder, at det indre marked i EU tjener som en motor for den økonomiske genopretning, og servicedirektivet er en vigtig del af det indre marked og styrker det.

EFS’s generalsekretær, John Monks, finder, at det svenske EU-formandskab med udtalelserne fjerner sig mere og mere fra realiteterne og det faktum, at landene gennemlever den værste økonomiske krise siden 30’erne, og at arbejdsløsheden kan komme op på 25 millioner i EU.

- Hvis det svenske EU-formandskab virkelig ønsker at bekæmpe krisen, så bør det investerer i en udvidet plan for genrejsning og stoppe al den tale om markedsprincipper, der er og bliver kortsigtede, siger John Monks.

Generalsekretæren advarer mod den ideologiske besættelse af markedsprincipper og finder, at det er en helt anden solidaritet mellem landene i Europa, der kan genskabe vækst og beskæftigelse.

På Konkurrencerådet i Bruxelles i dag gør ministrene status over, hvordan det går med implementeringen af det omdiskuterede direktiv. Landene skal alle gennemgå deres lovgivning og sikre, at der ikke er regler, der hindrer virksomheder fra andre lande i at udføre opgaver i servicesektoren.

De skal også etablere særlige kvikskranker, hvor udenlandske firmaer kan henvende sig og få hurtige oplysninger om forholdene i landet, så det bliver lettere at etablere sig og undgå for stort administrativt besvær.

Direktivet træder i kraft fra nytår. En række lande er imidlertid bagud med arbejdet kvikskranker og gøre det lettere for udenlandske firmaer at klare administrative opgaver. Den europæiske fagbevægelse slår på, at der skal være ordentlige oplysninger om overenskomstforhold og de forpligtelser, et firma har over for ansatte. Fagbevægelsen frygter, at de udenlandske virksomheder i en lang række tilfælde vil dumpe løn- og arbejdsforhold og vige uden om en række betalinger som for eksempel skat.

I Danmark erkender myndighederne, at de udenlandske firmaer allerede er et problem. Til dagbladet Børsen siger viceskattedirektør Ove Fournaise, Skat Udland, at jagten på den skat, som udenlandske firmaer skal betale, har høj prioritet. Men det er svært at hive pengene hjem, når firmaerne kun er her kort tid, og når de først er ude af landet.

Børsen har fået et anonymt brev, der synes skrevet af frustrerede medarbejdere i Skat. Brevet fastslår, at den danske statskasse er det rene tag-selv-bord for udlændingene. Det er umuligt at kontrollere de omkring 50.000 udlændinge, der arbejder her. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.