Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.01.08 EU-parlamentet: Fortrydelsesret ved forbrugslån vedtaget

17. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Alle skal have 14 dages fortrydelsesret på forbrugslån. Det er en af de største nyskabelser i det direktiv om forbrugslån, som Europa-Parlamentet i dag færdigbehandlede og godkendte med stort flertal.

De nye regler, som også vil gøre det lettere at sammenligne, hvor meget det reelt koster at låne til forbrug, vil komme til at gælde for forbrugslån mellem 1.500 og 562.500 kroner (200-75.000 euro).

Danskerne har udsigt til markante forbedringer, når de i fremtiden skal låne til bryllup, købe bil eller fylde op under juletræet. Europa-Parlamentet vedtog i dag nye fælles regler for forbrugslån, der skal give alle europæiske forbrugere bedre mulighed for at sammenligne forskellige forbrugslån og bedre rettigheder i forhold til f.eks. at fortryde indgåelsen af et lån. Reglerne kommer også til at gælde de korte - og meget dyre - SMS-lån.

Afstemningen i Europa-Parlamentet er resultat af forhandlinger med medlemslandenes regeringer, hvilket betyder, at reglerne nu er definitivt er vedtaget.

Et åbent marked for forbrugslån


Formålet med de nye regler er også at åbne det 800 milliarder euro store marked for forbrugslån. Det er et marked, som stadig er opdelt i nationale markeder, hvilket giver færre valgmuligheder for forbrugerne og mindre konkurrencedygtige priser. Ideen med de nye regler er at gøre det lettere at indgå forbrugslån i andre lande, og at sikre bedre konkurrence mellem udbyderne af lån.

De nye regler vil komme til at dække forbrugslån (ikke realkreditlån), og vil gøre markedet mere gennemsigtigt for forbrugere og virksomheder. Den største ændring bliver, at alle kunder skal have udleveret de samme typer oplysninger, uanset hvor i EU, de optager et lån, og der vil blive indført en ny fælles EU-metode til at beregne de årlige omkostninger i procent (ÅOP), så forbrugerne kan se de reelle omkostninger ved lånet.

Reglerne vil komme til at gælde for lån mellem 200 og 75.000 euro. (1.500 - 562.500 kroner) For beløb uden for denne ramme er det reglerne i det enkelte medlemsland, der gælder.

Fortrydelsesret


Direktivet sikrer desuden, at forbrugerne har 14 dages fortrydelsesret til at komme ud af aftalerne igen. Derudover kommer der krav til, hvilke oplysninger der skal være i reklamer for lån, ligesom der vil komme faste regler for, hvordan banken skal kompensere, hvis kunden betaler lånet tilbage før tid. De nye regler vil også sikre, at man som forbruger ikke hænger på et lån til køb af en bestemt vare - f.eks. et fjernsyn - hvis det viser sig, at varen er defekt.

Aftale i hus


Da medlemslandene allerede har givet tilsagn om, at de kan støtte Parlamentets afgørelse, slutter behandlingen af forslaget. Da landene har to år til at skulle omsætte direktivet i den nationale lovgivning, skal reglerne senest i løbet af 2010 kunne komme de europæiske borgere til gode.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.