Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.06.07 EU-parlamentet: Bedre forbrugerbeskyttelse ved net-køb

21. Jun. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kommissionen skal forslå en strategi for, hvordan forbrugernes tillid kan øges og en mærkning af de 'sikre' steder at købe ind, når man handler på Nettet. Det mener Parlamentet i en betænkning om forbrugertillid i det digitale miljø, som blev vedtaget i dag.
 
Baggrunden for betænkningen af Zuzana ROITHOVÁ (PPE-DE, CZ) er, at mange er bange for at købe ind over nettet - især hvis der skal købes ind hos forretninger i andre lande. I nogle tilfælde nægter forretninger at sælge til folk over nettet, hvis de ikke bor i samme land.
 
MEP'erne henviser i betænkningen til, at der trods det potentiale, der er i forhold til digital kommunikation, kun er 6 % af forbrugerne, der klikker sig ind på en net-forretning i et andet EU-land, og de noterer også sig den manglende retssikkerhed, der er i forhold til køb i udlandet.
 
Ifølge en Eurobarometerundersøgelse, som ordføreren refererer til, har 33 % af forbrugerne oplevet, at virksomheder har nægtet at sælge varer eller tjenesteydelser, fordi kunden ikke var bosat i samme land. I samme undersøgelse blev det slået fast, at den største hindring for at købe over Nettet i andre lande var usikkerheden i forhold til transaktionerne, som 61 % af de adspurgte nævnte som årsag til ikke at klikke sig ind og købe varer i et andet land.

 

Mærkning af de 'gode indkøbssteder' og europæisk charter

MEP'erne opfordrer derfor Kommissionen til at foreslå en strategi, der kan give forbrugerne større tillid. Kommissionen skal desuden undersøge mulighederne for et europæisk tillidsmærke, der skal kunne garantere højere sikkerhed inden for e-handel på tværs af grænserne.
 
Parlamentet ønsker desuden, at Kommissionen skal foreslå et charter for forbrugerrettigheder, der også skal beskæftige sig med brugerrettigheder i forbindelse med digitalt indhold - en præcisering af brugerrettigheder og -forpligtelser i forhold til anvendelse af intellektuel ejendom.
 
Endelig opfordres Kommissionen til at foreslå, at de regler der regulerer fjernsalg (telefon og dørsalg) også skal udvides til at gælde i forhold til køb på Internettet ved f.eks. onlineauktioner, ved køb af flybilletter, hotelophold, billeje etc.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.