Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Spørgsmål om strejkeret i EU op før belgisk generalstrejke

30. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

30.01.2012 Italienske transportstrejker får debatten om den grundlæggende ret til at strejke op igen i EU. Mens Belgien i dag har den første generalstrejke siden 1993 i protest mod hidtidige nedskæringer og nye krav om nedskæringer fra EU-Kommissionen og tvivl om en belgisk dyrtidsregulering, stiller EU’s erhvervskommissær Antonio Tajani spørgsmålstegn ved, hvor lagt retten til at strejke kan gå. Også Italiens premierminister og tidligere EU-kommissær, Mario Monti, stiller spørgsmålstegn ved retten til at strejke, når den kommer på tværs af varers fri bevægelighed i EU.

Debatten rammer lige ind i centrum af kampen i EU om det indre marked, hvor den fri bevægelighed for varer med mellemrum kommer i konflikt med retten til kollektive kampskridt. Den europæiske fagbevægelse kræver det således slået fast med syvtommersøm, at den fri bevægelighed for varer ikke må smadre retten til at konflikte.

I det seneste tilfælde er det en omfattende transportstrejke i Italien, der har berørt både lastvogne og taxi og fået debatten op igen. Antonio Tajani har ifølge det tyske nyhedsbureau DPA udtrykt sin bekymring for udviklingen over for den italienske indenrigsminister, Anna Maria Cancellieri, da strejkerne forsinkede vejtransporten fra lande som Frankrig og Østrig.

Baggrunden for strejken var både højere dieselpriser og liberaliseringer af taxibranchen.

- Når sådanne forhindringer opstår, skal en medlemsstat tage alle nødvendige og rimelige forholdsregler i anvendelse, så den fri bevægelighed er sikret på medlemslandets territorium, lød det fra Tajanis kontor.

Mario Monti understregede, at de højere afgifter og liberaliseringerne er en del af den italienske krisepakke. Han sagde i sidste uge samtidig på en pressekonference efter mødet med EU-landenes økonomi- og finansministre, at retten til at strejke var med i grundloven. Derefter tilføjede han, at strejkerne dog ikke måtte komme i konflikt med loven.

- Respekt for loven er et must, sagde den tidligere EU-kommissær og tilføjede, at retten til varernes fri bevægelighed er en europæisk ret.

Strejkerne i Italien har været omfattende og kostet menneskeliv. En 46-årig italiensk demonstrant mistede livet, da han blev kørt over af en lastbil ført af en kvindelig tysk strejkebryder. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.