Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Hedge fondes ledere skovler penge ind

01. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Cheferne for de 25 største hedge fonde puttede sidste år hele 22,07 milliarder dollar i lommerne. Alene John Paulsen bag Paulson & Company scorede 4,9 milliarder dollar, fremgår det af en opgørelse i AR Magazine, der følger de særlige Hedge fonde.

New York Times bemærker, at de 25 lederes indtægter svarer til, hvad 441.400 amerikanere med en pæn indkomst på 262.500 kr. om året kan hente hjem. Selv mens banker kæmper for overlevelse, og også hedge fonde har haft problemer, sikrer lederne af de særlige hedge fonde sig enorme fortjenester.

Det skyldes ifølge New York Time de store gebyrer, de tager for at forvalte pensionskasser og formuer hos rige personer. De gebyrer typisk er uafhængige af, om det går godt eller skidt med investeringerne.

Bladet skriver, at hedge fondene ikke gjorde det bedre end andre på aktiemarkederne sidste år. HedgeFunds Intelligence Global Composite Index, der følger næsten 4.000 hedge fonde i hele verden, når frem til, at gevinsterne typisk var på 8 procent, mens MSCI World Index finder, at aktiemarkederne steg med 11,7 procent og kreditvurderingsselskabet Standard & Poors 500-aktieindeks steg med 12,7 procent.

New York Times bemærker, at nogle af de ledere, der scorede hundreder af millioner dollar i gebyrer, kun havde beskedne gevinster på investeringerne. AR Magazine nævner, at David Shaw fra D.E. Shaw hentede 275 millioner dollar hjem, men at den største fond i firmaet kun kom ud med beskedne 2,45 procent og firmaet samlet tabte 40 procent af aktiverne. Shaw investerer efter en særlig matematisk model, der var populær for nogle få år tilbage.

AR Magazine har dog også en anden artikel, hvoraf det fremgår, at værdierne i hedge fondene samlet sidste år steg med 11 procent. De har nu værdier for 2,022 trillioner dollar og er tilbage på niveauet fra 2006.

De største fonde står for hovedparten af værdierne. Alene The Global Billion Dollar Club tegner sig for 1,7 trillion dollar eller 84 procent af hedge fondenes samlede værdier. Superligaen med fonde, der bestyrer værdier for over 5 milliarder doller, er steget de seneste år. Den bestod i 2009 af 83 selskaber, men kom sidste år op på 93 selskaber.

New York Times forsøgte at få de veltjenende ledere i tale. En af de få, der ville kommentere sin indtjening, var Leon Cooperman. Han lo, da han hørte, at han skulle have tjent 240 millioner dollar sidste år.

- Jeg har ingen ide om, hvad jeg tjente sidste når. Det ved jeg ikke, før det er tid for skatteopgørelserne. Desuden giver jeg alligevel det hele væk, svarede Cooperman, der er søn af en blikkenslager i Bronx.

Han har taget imod opfordringen fra Gates-familien og Warren E. Buffett om at give hovedparten af deres penge i den særlige amerikanske form for godgørenhed, hvor de støtter individer og institutioner, mens de endnu er i live. Cooperman sagde, at han giver penge til en række hospitaler og også Columbia University, hvor han fik den uddannelse, som gjorde ham i stand til at indlede sin investeringskarriere.

- Jeg er meget, meget filantropisk hvad angår Columbia, som åbnede døren til Wall Street for mig. Jeg forsøger at give penge til alt det, der har fået følelser frem i mig i mit liv, sagde den 67-årige Cooperman.

Også Paulson giver store millionbeløb i donationer til blandt andre London School og Economics og endog centret for ansvarlige udlån. Han tjente selv formuer på spekulationer blandt andet i de særlige boliglån, der indledte den økonomiske krise. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.