Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Strammere krav til den kemiske industri

27. Jan. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentets miljøudvalg havde kemikaliedirektivet REACH oppe og strammede kravene til fremstilling og anvendelse af kemikalier i forhold til Rådets holdning.

Europa-Parlamentet lægger op til strammere krav over for den kemiske industri. Parlamentets miljøudvalg vedtog tirsdag en rapport, der slår fast, at farlige kemikalier skal erstattes med mindre farlige. Rapporten lægger samtidig op til, at industrien skal bevise, at kemikalier, den producerer eller anvender, ikke er farlige. Dermed følger parlamentet et særligt forsigtighedsprincip, så det ikke er forbrugerne, der skal bevise, at kemikalier er farlige.

- Producenter og importører af kemikalier bliver nu ansvarlige for analyser af deres kemikalier. De skal bevise, at de er sikre, eller at de kan kontrolleres ordentligt, hvis de alligevel er nødvendige at anvende, sagde ordføreren, den italienske socialist Guido Sacconi, efter hans rapport var vedtaget med 42 stemmer mod 12.

Med vedtagelsen lægger Europa-Parlamentet igen op til en duel med EU-landenes erhvervs- og miljøministre, der er enige om et forslag, der er mindre vidtgående. Socialdemokraternes Dan Jørgensen er tilfreds med, at parlamentet står fast på sin linje.

- Vi har markeret, at vi ønsker en stærkere og strammere lovgivning end Ministerrådet og kemikalieindustrien. Miljøet og sundheden vandt i dag, siger Dan Jørgensen.

Også en række miljøorganisationer er tilfredse med afgørelsen. I en fælles udtalelse siger blandt andre Greenpeace, at rapporten også er afgørende for at få fremstillet mindre farlige kemikalier.

Derimod er den europæiske arbejdsgiver- og industriorganisation UNICE skuffet over vedtagelsen.

- Den medtager slet ikke Ministerrådets forslag, der går ind for en mere anvendelig og smart tilgang til kemikalierne, der bygger på en passende kontrol af risici, siger formanden for UNICE, Ernest-Antoine Seillière.

Rapporten fra Miljøudvalget er sat på dagsordenen på det samlede parlaments møde senere på måneden. Guido Sacconi sagde dog tirsdag, at den næppe kommer op før november eller december. Parlamentet søger at få et forlig med ministrene i den kommende tid, så de slipper for at komme i en egentlig forligsprocedure. Den bliver indledt, hvis ministrene og parlamentet ikke bliver enige forinden.

Også UNICE ønsker, at parlamentet, Kommissionen og ministrene nu går sammen og finder en løsning. Dan Jørgensen håber dog, at ministrene besinder sig og slutter sig til parlamentets linje.

- Lad os midt i paragrafferne og de mange tekniske detaljer ikke glemme, at dette faktisk handler om menneskers liv og en ren natur. I dag lider tusindvis af mennesker af kræft, allergi og sterilitet som følge af de mange farlige kemikalier, vi har omkring os, siger Dan Jørgensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.