Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EF-domstolen giver kæmpebøder til kemikoncerner for ulovlige prisaftaler

12. Dec. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det hjalp ikke de europæiske kemigiganter Akzo Nobel og BASF at gå til EF-domstolen for at få fjernet eller mindsket den bøde, som EU-kommissionen havde pålagt dem. BASF får faktisk en lidt højere bøde i Luxembourg, og i begge tilfælde er det store penge.

Akzo Nobel skal af med cirka 495 mio kroner og BASF skal betale ca. 262 mio kroner. I begge tilfælde drejer det sig om ulovlige prisaftaler om et kemisk præparat, der indgår i vitamin B4, der bruges i foderblandinger til dyr.

De ulovlige prisaftaler gjaldt både det europæiske og det amerikanske marked, og en række amerikanske selskaber var med i aftalerne. De brød imidlertid ud af det ulovlige kartel så tidligt, at en 5-årig forældelsesfrist var trådt i kraft, da Kommissionen rykkede ud.

En anden europæisk virksomhed, der deltog i de konkurrence-udhulende prisaftaler, fik skåret 90 procent af sin bøde. Det skyldes, at virksomheden var med til at rapportere om ulovlighederne og fuldt ud medvirkede til opklaringen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.