Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Fagligt angreb på liberaliseringer

10. Sep. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Tre europæiske faglige brancheorganisationer retter hårde angreb på EU-kommissionen for at føre en ideologisk kamp for åbne markeder. Kommissionen undersøger ikke forholdene ordentligt, inddrager ikke erfaringer fra den øvrige verden og medtager ikke den politiske debat om liberaliseringen i sin seneste rapport om udviklingen.

- Kommissionen ser sig blind på, at liberaliseringerne skal virke, så den overser, at virkeligheden viser noget andet, hedder det i en fælles erklæring fra den europæiske faglige for den offentlige sektor, EPSU, det europæiske HK, UNI-Europa og den europæiske transportføderation, ETF.

Udtalelsen kommer før en konference i Bruxelles mandag, hvor Kommissionens rapport om netværksindustrierne er til debat. Rapporten bedømmer udviklingen i netværksindustrier som elforsyningen og branchen. Samfundspligten til at levere de særlige tjenester indgår i bedømmelsen, og Kommissionen er tilfreds. Åbningen af markederne for konkurrence har skabt bedre forhold for forbrugerne, er en af konklusionerne.

Men det er den bedømmelse, de tre organisationer ikke er enige i. De erkender dog, at Kommissionen peger på, at der stadig er mangler, og at liberaliseringerne ikke fungerer godt nok. Forbrugerne skifter for eksempel sjældent fra et elektricitetsværk til et andet, selv om de har mulighed for det, og der kan være penge at spare ved at skifte.

Men når Kommissionen indrømmer, at ikke alt er godt, så giver de landenes regeringer skylden. Så er det, fordi de politiske myndigheder ikke slipper markederne fri i tilstrækkeligt omfang, lyder kritikken fra de tre faglige organisationer. Kommissionen

I stedet burde Kommissionen ikke kun sammenligne udviklingen i Europa, men inddrage erfaringerne fra den øvrige verden. Og her er liberaliseringer ifølge undersøgelser fra blandt andre et internationalt analyseinstitut af den offentlige sektor ikke uden problemer.

USA og Australien har haft dårlige erfaringer med liberaliseringer af elsektoren. I USA stiger forskellen på pris på elektricitet gradvis mellem stater, der har et reguleret marked, og de, der har et frit marked. Og det er priserne på det frie marked, der har taget teten.

Sådanne forhold har ført til, at Japan, Sydkorea og Singapore har bremset op med liberaliseringerne. EU burde se nærmere på de forhold, mener organisationerne.

Heller ikke i telesektoren har liberaliseringerne skabt de gode forhold, der er meningen med dem. Nok er der konkurrence på mobiltelefoner, men den er ikke slået igennem i forhold til de faste net.

De tre organisationer finder, at Kommissionen i stedet for at undersøge grundigt, hvad der er galt med liberaliseringerne og inddrage de relevante parter til en diskussion, blot kører videre med liberaliseringerne ud fra tanken: Virker medicinen ikke, må den være kraftigere. De tre organisationer ønsker i stedet en egentlig debat og deltager i konferencen i Bruxelles.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.