Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Nyt håb for frysende europæere om gas fra Rusland

19. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Ukraine og Rusland er tæt på en aftale om gas. Dermed er der igen håb for de millioner af borgere i en række europæiske lande, der har været uden varme siden nytår. Det ventes, at den ukrainske premierminister, Julia Timosjenko, flyver til Moskva i dag og underskriver aftalen, der skulle være klar efter maratonforhandlinger natten til søndag.

EU-landene får omkring 25 procent af deres gas fra Rusland, og 80 procent passerer Ukraine. Det russiske statsejede selskab Gazprom reducerede gasforsyningerne til Ukraine den 1. januar med den mængde, som Ukraine modtager, på grund af de strandede forhandlinger mellem det russiske selskab og Ukraines Naftogaz. Den 6. januar stoppede russerne helt for gassen, da det hed, at Ukraine tappede den gas, som var bestemt for andre europæiske lande.

EU-landenes økonomi- og finansministre ventes at tage gasstriden op på deres møde i denne uge, og punktet er også på dagsordenen, når udenrigsministrene mødes i næste uge.

Flere lande har indført rationeringer af gas til industrien, fordi regeringerne i første række har villet sikre, at borgere og hospitaler får varme i rørene. Der er for tiden hård vinter i Bulgarien, Rumænien, Ungarn og Tjekkiet.

EU har ført forhandlinger med både Rusland og Ukraine under krisen, der sætter den europæiske afhængighed af russisk energi i relief. Krisen ventes at komme op på topmødet til foråret, hvor hele energisituationen er på dagsordenen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.