Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Frysende europæere venter på Gazprom – Barroso kræver gas nu

11. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det russiske gasselskab Gazprom trækker tilsyneladende krisen om levering af gas gennem Ukraine til de frysende europæere i langdrag. På trods af at EU, Rusland og Ukraine indgik en aftale lørdag aften, åbnede det russiske selskab endnu ikke søndag aften for hanerne. EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, fandt, at der ikke er nogen grund til at holde hanerne lukkede.

- Vi har nu brug for, at gassen straks flyder til EU. Der er mange borgere i EU, der er i fare, fordi der ikke er gasforsyninger, og denne situation er allerede gået for langt, udtalte Kommissionens formand.

Det tjekkiske EU-formandskab har indkaldt til et ekstraordinært rådsmøde for energiministrene i morgen eftermiddag, hvor den europæiske energikrise er på dagsordenen. Hundreder af tusinder borgere i Europa er ramt at stoppet af gas gennem Ukraine. Især i Bulgarien har folk været uden varme samtidig med, at vintervejret raser.

EU, Ukraine og Rusland underskrev lørdag aften en aftale, der betød, at der bliver international kontrol med den gas, der går fra Rusland gennem Ukraine til EU-landene. Rusland har anklaget Ukraine for at tappe gas, efter forhandlinger om en prisaftale mellem Gazprom og Ukraine ikke førte til noget resultat, og Gazprom derefter stoppede leverancerne.

Både det tjekkiske EU-formandskab og EU-kommissionen har arbejdet for at få løst konflikten og få en aftale i stand. José Manuel Barroso roste det tjekkiske EU-formandskab for at have presset på for at få et resultat. Der er stadig ikke nogen aftale om en pris, men en aftale om, at EU deltager i overvågningen af forbindelsen af gas gennem Ukraine.

Gazprom udtalte imidlertid søndag, at man ikke havde fået aftalen endnu. Derfor var der ikke åbnet for hanerne.

Det vil tage 36 timer for gassen at nå forbrugerne fra det øjeblik, der åbnes for hanerne. Så borgerne især i Bulgarien, Serbien og Bosnien må vente i kulden i endnu nogle dage.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.