Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Britisk bankkrise holder opsving tilbage

31. Aug. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det vækker opsigt, at Tyskland og ikke mindst Frankrig melder om tegn på økonomisk bedring, mens Storbritannien er havnet som Europas syge økonomi. Både franske og tyske forbrugere har fået købelysten tilbage. Et stort tysk forskningsinstitut venter ifølge Financial Times ligefrem, at det tyske forbrugerklima i september kommer op på de højeste grader i femten måneder.

I Frankrig melder bilfabrikkerne om øget salg i hjemlandet. Men i Storbritannien har forbrugerne ingen penge i hånden trods gigantiske støtteordninger fra regeringen. Udviklingen forundrer også, fordi Storbritannien normalt betegnes som et land, hvor økonomien er indrettet fleksibelt, og landet og dets virksomheder lettere tilpasser sig ændringer end i Frankrig og Tyskland.

En række analyser peger imidlertid på, at det liberale britiske økonomiske system denne gang trækker landet ned i dyndet. Det frie finansmarked, der giver London en førerrolle sammen med New York i finansverdenen, koster så dyrt i krisen, at redningsplaner for finanssektoren suger kraften ud at den øvrige hjælp.

Det anslås, at hjælpen løber op i over 1,5 trillion pund eller over 12.500 milliarder danske kroner eller omkring otte gange så meget som det danske nationalprodukt.

Frankrig og Tyskland har også hjulpet økonomien. Men det er ikke bankerne, der modtager støtten. I Frankrig slås man med omverdenen om at have ret til at hjælpe blandt andre de lidende bilfabrikker. Tyskland har også hjulpet bilfabrikker og industri. Det anslås, at støtteordninger kommer op på 1,6 procent af nationalproduktet i år og to procent til næste år.

Den franske hjælp en lidt mindre og runder ifølge BBC 0,7 procent af nationalproduktet både i år og næste år.


Sociale ordninger spiller en rolle

Storbritannien har også hjulpet ved at give skattelettelser. Momsen er midlertidigt sat ned, men den stiger igen. Men selv om den midlertidige lettelse burde skabe købelyst, så er der bred enighed om, at de franske og tyske støtteordninger har holdt gang i beskæftigelse, reddet arbejdspladser og nu gør landene i stand til hurtigere at komme i gang igen end Storbritannien, hvor de gigantiske redningsaktioner for banker i Storbritannien kun holder fast i få job.

Samtidig spiller det ind, at de britiske sociale forhold generelt er dårlige. Folk på understøttelser får en beskeden hjælp sammenlignet med folk i nød i en række andre lande. Det betyder, at krisen rammer hårdere i Storbritannien end i Tyskland og Frankrig, fordi de såkaldte automatiske stabilisatorer har mindre effekt – de betyder ikke, at de sociale systemer holder gang i økonomien ved at pumpe penge ud til folk, der er ramt af krisen. Her virker de mere generøse sociale systemerne i Frankrig og Tyskland, så folk lettere holder fast i deres forbrug og dermed også hjælper andre med at holde fast i deres job.


Lånelyst er væk – gælden vokser og vokser

At pessimismen breder sig i Storbritannien ses også af, at virksomheder ikke optager lån i samme omfang som tidligere. I stedet for at låne til nye investeringer betaler de derimod i næsten lige så stort omfang gamle lån tilbage, viser tal fra den Europæiske Centralbank. Forbrugerne optager færre lån, og i byggesektoren er det nærmest gået i stå.

Statens gæld vokser til gengæld til usete højder i Storbritannien. I 2005 var gælden på 483 milliarder pund eller 39,9 procent af nationalproduktet, viser tal fra Eurostat. I 2007 var gælden vokset til 613 milliarder pund. Det svarede til 43 procent af nationalproduktet. Med de gigantiske støtter til banksektoren kan gælden komme op på 150 procent af nationalproduktet og plage briterne i årevis, når renter og afdrag skal betales. Dermed kan opsvinget trække yderligere ud. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.