Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Overvågning af finansmarkedet – skarp kritik af bankledere

26. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen styrker flere komiteer, der kommer til at stå for overvågning af det finansielle marked. I alt tre komiteer får klarere rammer at arbejde ud fra, så de kan styrke overvågningen og samarbejde bedre med medlemslandene om overvågningen af finanssektoren.

Komiteerne følger værdipapirer, banksektoren og forsikringsbranchen. De får lettere administrative forhold at arbejde under, og Kommissionen lægger op til, at deres finansiering sikres af EU-budgettet.

EU-kommissær Charlie McCreevy finder, at finanskriser har gjort det nødvendigt at styrke overvågningen, og at den sker gennem uafhængige komiteer. Han mener, at det sker bedst ved at sikre deres økonomi.


Tysk kritik af ”gangstere” i banksektoren

EU-kommissionens forslag kommer samtidig med, at kritikken af banklederes dispositioner tager til. I weekenden kom formanden for det tyske socialdemokrati, Franz Müntefering, med et usædvanligt hårdt angreb på enkelte bankledere, som han anklagede for at handle helt uforsvarligt. Han fandt i et interview med Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, at enkelte af bankfolkene var rene gangstere og en trussel mod demokratiet.

- De fleste af bankfolkene er kompetente og ansvarlige, men der er også nogle beatnicks, pyromaner og gangstere, sagde han til bladet.

Han mente, at nogle ledere helt havde mistet jordforbindelsen og var en trussel mod demokratiet.

I Tyskland som i andre lande diskuteres planer for at redde banker og herunder banker, der har været dårligt ledet og mere eller mindre selvforskyldt er kommet i økonomisk uføre. Nogle mener ikke, at de ”dårlige” banker skal have hjælp, og at staten ikke skal hjælpe dem af med de dårlige papirer, de ligger inde med, fordi de har haft overdrevne forventninger til fremtiden.

Franz Müntefering finder, at staten ikke selv bør oprettes en såkaldt ”dårlig bank”, der opsamler alle de dårlige papirer, som de private banker ligger inde med.

Bankerne har imidlertid så mange dårlige papirer, at der skal findes en løsning, hvis der igen skal blive ro på det finansielle marked.

En embedsmand siger til Financial Times, at den løsning, der findes, bliver en, hvor de, der i dag bærer risikoen, også i fremtiden har det endelige ansvar.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.