Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Joseph Stiglitz: Reguleringen af finanssektoren kommer for sent

12. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tidligere Nobelpristager i økonomi, Joseph Stiglitz, rettede i dag skarpe angreb mod den finansielle sektor, men også mod politikere. For mens man nu diskuterer en regulering af finansmarkederne, kunne man allerede have gjort noget for længst for at rette op på markederne.

Det er skuffende. Der er mere, de kunne have gjort allerede under det nuværende system, sagde Joseph Stiglitz på et pressemøde i Bruxelles i dag før en konference om finansmarkederne og behovet for regulering.

Den tidligere topøkonom i Verdensbanken bebrejdede ledere i finanssektoren for at tilgodese egne interesser i stedet for at tænke på helheden. De havde en stor del af skylden.

For hvad der er godt for finanssektoren, er ikke altid god for samfundet, sagde Joseph Stiglitz.

Han tog samtidig også de aflønningsformer op, som nu er en del af debatten om reguleringer af sektoren. Et system, der giver belønner bankfolkenes spekulation, uden de selv sætter noget på spil, var ikke ansvarligt. Bankfolkene spillede med andres penge, og det gjorde de nu også med den hjælp, bankerne fik fra det offentlige.


Fortsætter med at give gigantiske bonusser

Joseph Stiglitz pegede direkte på den adfærd, som lederne i forsikringsgruppen AIG i USA udviste. AIG fik 180 milliarder dollar i hjælp i en amerikansk redningsplan. Men det fik ikke lederne til at tænke mere over samfundets vel. Og det gjorde andre, der fik hjælp, heller ikke. For uden en regulering spillede lederne blot videre med skatteydernes penge – skatteydere, hvoraf millioner havde mistet hus og hjem under krisen.

Joseph Stiglitz angreb på AIG kom samtidig med, at ledere i forsikringsgruppen advarede mod at regulere sektoren og lægge begrænsninger for deres indtjeninger.

Præsident Obama er netop ude efter ledere i selskaber som AIG, der fortsætter med gigantiske udbetalinger til dem selv trods milliardtab i firmaerne. Det skabte dog røre, da AIG i marts besluttede at udbetale 165 millioner dollar i bonusser, efter det havde modtaget milliardhjælpen. Men det påvirker ikke lederne.


Lobbyister på spil

Til Financial Times i dag siger folk i branchen, at det er farligt at lægge begrænsninger for udbetalinger i et firma som AIG, fordi lederne dermed kan søge andre steder hen, hvor de kan få de store lønninger.

På pressemødet i Bruxelles gav formanden for det europæiske socialdemokrati og socialister, fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen, ikke meget for dem, der nu advarer mod reguleringer også af lønningerne. Han mindede om, at den konservative borgmester for London, Boris Johnson, for nylig var i Bruxelles, hvor han tordnede mod indgreb mod hedge fonde og reguleringer. Men det tordenvejr var forventet.

Vi ser på budgettet for hans kampagne, da han blev valgt til borgmester, og meget tyder på, at han fik omkring 60 procent af støtten fra hedge fonde, sagde Poul Nyrup Rasmussen, der ikke havde noget til overs for branchens lobbyister.

Joseph Stiglitz understregede, at arbejdet med at finde måder at regulere markederne på, ikke var færdigt. Men de, der mente, at de regulerede sig selv, var ikke mange efter krisen. Han mente, at der måtte reguleres, og at sektoren var for stor i dag. Der er for mange aktører på markedet.


Frygter business as usual

Den prisbelønnede økonom hører også til dem, der mener, at markedet skal indrettes, så der er noget, der går imod udviklingen, når den økonomiske speeder er i bund, og tilsvarende, når der trykkes på bremsen. I dag er tendensen, at markedet stimulerer en opgang yderligere, og også sætter skub på nedture.

Poul Nyrup Rasmussen var bange for, at de små positive tegn på en bedring får politikere og ledende økonomer til at holde sig fra reguleringer.

Jeg er bange for den med: Vi er næsten hjemme igen. Set ser godt ud nu. Lad være med at gøre noget. Lad os komme tilbage til ”Business as usual”. Det er farligt, sagde Poul Nyrup Rasmussen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.