Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Storbritannien kæmper videre mod banktilsyn i EU

21. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den britiske Labour-regering og finansverdenen i London kæmper videre mod det system af banktilsyn, som EU er i gang med at opbygge. Det svenske EU-formandskab fik på et møde blandt de 27 landes økonomi- og finansministre i Luxembourg i går tilslutning til at gå videre med forslaget og indlede et samarbejde med Europa-Parlamentet. Men den britiske finansminister, Alistair Darling, fik indføjet, at der er behov for yderligere politiske forhandlinger, før en aftale kan være på plads på topmødet i december.

- Der er stadig nogle svære sager. Hvis vi kan, ønsker vi at få dem løst ved årets slutning. Bundlinjen for os er, at vi ikke kan få en situation, hvor en europæisk myndighed for tilsyn kan stille krav til en institution i vort land, som kan have konsekvenser på skatteområdet, siger Alistair Darling til City AM.

Storbritannien har på de seneste topmøder fastholdt, at den britiske skattepolitik er et britisk anliggende. Et tilsyn må ikke komme med krav, der koster de britiske skatteydere noget. Telegraph citerer da også en britisk embedsmand efter mødet i går for at sige, at EU-lederne må respektere landenes suverænitet i skattespørgsmål.

Den svenske finansminister, Anders Borg, var imidlertid tilfreds med mødet. Han mente, at der er enighed om at skabe nye tilsyn, der kan overvåge finansmarkederne og den økonomiske udvikling.

- Det er et helt afgørende skridt i retning af at få et overvågningssystem i stand på finansmarkederne, som kan hjælpe med at undgå fremtidige finansielle kriser, sagde finansministeren efter mødet.

Den spanske EU-kommissær, Joaquin Almunia, mente, at et europæisk overvågningssystem kunne have hjulpet EU-landene, så nogle af de værste følger af den økonomiske krise var undgået.

Finansministrene bygger på EU-kommissionens forslag til tilsyn, der tidligere er omtalt på fagligt.eu. Flere tilsyn kommer til at overvåge markederne.

Et overordnet ”European Systemic Risk Board”, ESRB, bliver det centrale i systemet. ESRB overvåger på makroplan de finansielle markeder for at se, om der er faresignaler. Formanden for den europæiske centralbank ventes at blive formand for organet.

Desuden bliver der tre andre EU-tilsyn for banker, værdipapirer og forsikrings- og pensionsverdenen. Der er allerede tilsyn, men de kommende ventes at få muligheder for at gå tættere på for eksempel kreditratingsbureauer, mægle i tvister mellem nationale tilsyn, gå ind i løsninger af kriser ud over, at de fører tilsyn med den generelle udvikling.

Det Europæiske Råd kommer til at diskutere status for arbejdet med tilsynene på mødet i næste uge. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.