Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Europæisk fagbevægelse mod postliberalisering

03. Oct. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-forliget om et frit marked for post møder modstand i den europæiske fagbevægelse. Liberaliseringen, der betyder, at markedet stort set åbnes i hele EU fra 2011, mangler den overordnede vision for åbne markeder inden for det, som fagbevægelsen forstår som nødvendige tjenester.

Den europæiske fagbevægelse, EFS, finder, at generelle rammer for sådanne tjenester må fastslås, før markeder for afgørende tjenester for borgerne åbnes op for fri konkurrence.

- Tjenester i EU har behov for klare regler for at garantere, at de bliver leveret, og at alle har adgang til dem, hedder det i en udtalelse fra den europæiske faglige sammenslutning, EFS.

Tidligere har den europæiske faglige brancheorganisation UNI-Europa Postal advaret mod en total liberalisering af postmarkedet. UNI-Europa frygter, at liberaliseringen både betyder færre og dårligere arbejdspladser, og at konkurrencen ikke fører til en forventet bedre postservice til en lavere pris for borgerne. Firmaerne vil i stedet satse på de store kunder i erhvervslivet på bekostning af de almindelige borgere og især dem, der bor langt ude på landet.

Forliget om liberaliseringen af posten blev indgået tidligere på ugen af EU-landenes trafikministre. Det lægger sig så tæt op af Europa-Parlamentets forslag, at det med Kommissionens støtte ikke behøver endnu en vej gennem EU-systemet. Den sidste del af postliberaliseringen, der gælder breve under 50 g, kan derefter gælde fra 2011. Kommissionen havde oprindeligt foreslået, at markedet allerede blev frit fra 2009, men en række lande modsatte sig det.

Flere østlande og også Grækenland og Luxembourg, der var imod liberaliseringen, får en yderligere frist på et par år til at åbne deres markeder.

Selv om markedet bliver frit, forpligter landene til at sørge for, at der er en rimelig posttjeneste for alle. Der skal være mindst en omdeling af post om dagen i fem af ugens dage.

Breve og pakker, der vejer over 50 g, er allerede åbnet for konkurrence, og flere lande som bl.a. Sverige har også taget hun på den sidste del af liberaliseringspakken og sendt de mindre breve ud i konkurrence.

I Danmark har det privatiserede Post Danmark allerede meddelt, at det hæver portoen på almindelige breve fra næste år fra 4,75 kr. til 5,50 kr. Postpakker bliver op til 22 procent dyrere at sende. I landdistrikter kan det koste op til 4.290 kr. om året, hvis borgerne ønsker at få post før klokken 10 om formiddagen.

I byerne bliver prisen lavere for den tidligere post, men generelt kommer den senere ud. Til gengæld sænkes portoen for de store erhvervskunder med mange forsendelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.