Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tættere på europæisk patent efter års strid

07. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Et europæisk system for patenter kom et stort skridt nærmere, efter EU-landenes erhvervsministre er blevet enige om en række punkter, der har blokeret for patentet i årevis. Efter et rådsmøde i Bruxelles står det klart, at der bliver oprettet en særlig domstol, der kan afgøre stridigheder om patenter.

Retsopgør om patenter koster hvert år europæiske virksomheder millionbeløb. EU-kommissionen anslår, at en sag typisk koster et firma 500.000 euro (omkring 3,7 millioner kroner), og at der samlet er 289 millioner euro at spare for firmaer, når domstolen er oprettet.

Firmaerne behøver således herefter kun at føre sager ved en domstol. Den vil samtidig have den højeste ekspertise i reglerne for patenter og have afdelinger i de enkelte lande. Før domstolen ser dagens lys, skal EU-domstolen (tidligere EF-domstolen – før Lissabon-traktaten) dog sige god for den.

 

Stadig sprogkampe

Ministrene blev også enige om retningslinjer for et nyt EU-patent. De omfatter gebyrer og herunder også for forlængelser af patenter. Beløbene bliver på et niveau, så de små og mellemstore virksomheder ikke bliver ruinerede, hvis de vil have patent på deres opfindelser.

EU-kommissionen anslår, at det er elleve gange så dyrt at få et patent gennem de forskellige EU-landes patentkontorer som at få et patent godkendt i USA. Derfor er der milliarder at hente for europæiske firmaer ved et fælles, europæisk patent.

Før det endelige system, der har været på vej siden år 2000, bliver vedtaget, skal en strid om sprog dog også løses. I dag må firmaer som regel oversætte ansøgninger om patenter til de enkelte landes sprog. I Den Europæiske Patentorganisation (EPO) er der tre officielle, fransk, tysk og engelsk. Spanien og Italien har hidtil været i spidsen for de lande, der stadig kræver, at ansøgninger også skal indgives på deres sprog.

Patentet skal også behandles af Europa-Parlamentet, og det kan tage tid, før det ser dagens lys. Blandt andet tales der også om en overgangsordning på fem år, efter det er formelt vedtaget.

Alligevel så både EU-kommissionen og det svenske EU-formandskab rådets behandling som en sejr.

- Jeg er meget glad for, at vi endelig har fået et gennembrud i disse svære forhandlinger, der har stået på så længe. Jeg er stolt over, at Rådet nu har sendt et klart og utvetydigt signal til de europæiske innovative firmaer, som længe har ventet på forbedringer i patentsystemet, sagde den svenske handelsminister, Ewa Björling efter mødet.

EU-kommissær Günter Verheugen mente ikke, at Rådets beslutning kunne blive rost højt nok.

- Den kommer på et tidspunkt, hvor der er mest brug for den, sagde kommissæren. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.