Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Ja til mindsteløn – og maksimumløn

24. May. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De millionærer, der skovler penge ind gennem de nye finansimperier som hedgefonde, tjener simpelt hen for meget. Sådanne fortjenester er ingen værd, mener den tyske arbejdsminister og vicekansler, Franz Müntefering (Socialdemokrat). På den europæiske faglige sammenslutning, EFS’s kongres sagde han onsdag, at der burde være et loft over, hvor meget de rige kan tjene.

- De tjener så meget, at man bliver helt nervøs. Når nogen tjener ti gange så meget som en selv, ja så ok. 100 gange så meget, tja. Men 1000-5000 gange så meget, det må man stejle overfor, sagde Franz Müntefering.

Han fandt ikke, at nogens arbejde var så meget værd i forhold til andres. Det måtte der sættes en stopper for. Derfor var det i dag ikke nok at tale om en mindsteløn.

- Vi må også tale om maksimale lønninger, sagde Franz Müntefering.

Det tyske EU-formandskab har taget de nye kapitalfonde op. For kun få måneder siden lagde formandskabet op til, at der skulle ske indgreb. Siden er tonen blevet mere moderat, og nu lægger formandskabet blot op til, at de skal undersøges nærmere. Men den forrige tyske regering tog også de høje lønninger op og den måde, virksomheders bestyrelser og ledelser belønnede hinanden på.

På EFS’s kongres var Müntefering på hjemmebane og tordnede nu mod de høje lønninger og den nye finanskapital, der køber flere og flere virksomheder op.

- Finanskapitalister skal ikke regere verden. Vi må begrænse finanskapitalen, sagde den tyske vicekansler.

I den modsatte ende af samfundet befandt de lønmodtagere sig, som har et job, som de ikke kan leve af, og alle dem, der ikke kommer ud på arbejdsmarkedet. Franz Müntefering mente, at det var en klar opgave for en regering og de faglige organisationer at forbedre forholdene for dem.

Målet var både at skabe gode job, man kan leve af uden at have behov for socialhjælp, og fortsat søge mod fuld beskæftigelse, selv om nogen påstod, at man aldrig opnåede det.

- Men holder vi op med at stræbe efter det, så har vi tabt stort. Vi må kæmpe for det, sagde Franz Müntefering.

Han fandt det uacceptabelt, at unge gik ud af skolen uden at få en uddannelse eller et job, og at uddannede som blandt andre ingeniører kom til Tyskland fra fremmede lande og arbejdede.

- Jeg har intet imod, at der kommer ingeniører hertil fra andre lande. Alle skal være velkomne. Men vi skal også selv uddanne folk. Vi skal skabe gode uddannelser og ikke bare hente ingeniører, sagde Franz Müntefering.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.