Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.03.09 Nedsat moms i flere EU-lande på arbejdstunge erhverv

10. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes økonomi- og finansministre blev i dag enige om, at lande kan have lav moms i arbejdsintensive erhverv. Restauranter, frisører, pasning i hjemmet, skomagere og reparation af tøj bliver områder, hvor landene har ret til at sætte momsen ned.

Forliget kom i stand efter års splittelse. Enkelte lande som Frankrig har i dag allerede nedsat moms på flere områder, men ordningerne er på vej til at udløbe, og de lande måtte derefter sætte momsen op.

EU-kommissær László Kovács roste det tjekkiske EU-formandskab for at få forliget i hus. Blandt andre Danmark har været imod en nedsat moms, og der er tre lande, der efter mødet skal have forliget accepteret i deres hjemland, før det er helt på plads. Men både den tjekkiske finansminister Miroslav Kolousek og László Kovács sagde på et pressemøde i Bruxelles, at det var deres opfattelse, at det blot var en formsag.

Den økonomiske krise var medvirkende til, at flere lande til slut gav sig. Kovács mente, at forliget og en lavere moms skaber job. Og lande, der i dag har en nedsat moms på flere tjenester, undgår problemer, hvis momsen skulle op fra 5-6 procent til 21-25 procent.

Det bliver frivilligt for landene, om de deler momsen op. En repræsentant for den belgiske restaurationsbranche hilste dog på belgisk radio forliget velkomment og var tilfreds, hvis Belgien satte momsen på restaurantionsbesøg ned til blot 10-12 procent.

Danmark har i årevis hørt til modstanderne af en opdelt moms. Skiftende regeringer har fundet, at effekten er uden større betydning, og at staten mister indtægter. De administrative byrder øges, og der kan skaffes flere job på andre måder end ved den nedsatte moms.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.