Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.05.11 EU-Kommissionen i nyt angreb på Tyske Post

12. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-Kommissionen strammer undersøgelsen af brud på konkurrenceregler inden for den tyske post. Kommissionen vil granske, om Deutsche Post og den tyske stat bryder regler for statstilskud, fordi Deutsche Post fik tilladelse til at hæve prisen på breve for at dække pensionsbetalinger til tjenestemænd.

I forvejen er Deutsche Post indblandet i en sag om overkompensation, som konkurrenter har indledt. De finder, at Deutsche Post bliver for godt betalt for at dække landet med brevforsendelser.

Den tyske stat har blandt andet kompenseret for støtte til pensionsordningerne til gamle tjenestemænd. Kommissionen finder, at der kan være tale om overkompensation, da posten samtidig har hævet takster og også slipper 10-15 procent billigere end andre firmaer i sociale bidrag.

Lønningerne i Deutsche Post har siden liberaliseringerne af posten i 2008 ligget klart over konkurrenternes. Lønningerne er så lave, at det tyske fagforbund Verdi kræver en generel mindsteløn.

Verdi har udarbejdet en stor rapport om forholdene inden for posten og ser ingen fordele i konkurrencen. Rapporten viser, at lønningerne i posten bliver ikke overholdt. Viceformand Andrea Kocsis sagde i efteråret i forbindelse med offentliggørelsen, at gennemsnitslønnen var på 6,91 euro i øst (51,50 kr.) og 8,39 euro i vest (73 kr.) og dermed under mindstelønnen i posten.

Næstformand i EU-Kommissionen Joaquin Almunia, der har ansvar for konkurrencepolitikken, sagde i dag i forbindelse med de nye undersøgelser af Deutsche Post, at liberaliseringerne af posten i EU har givet store fordele både for forbrugerne med en bedre service og nye muligheder for erhvervslivet. Men 20 år efter, liberaliseringerne begyndte, er der stadig problemer med de gamle monopoler, der bliver overkompenserede. Han håbede på en hurtig afgørelse på den tyske sag.Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.