Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Polen vil bruge penge til jernbane på biler

07. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Polen agter at bruge penge fra EU til en styrkelse af jernbanenettet på at styrke vejtransporten. Den polske transportminister, Cezary Grabarczyk, sagde ifølge Agence Europe efter et rådsmøde den 31. marts, at regeringen drøfter situationen med EU-Kommissionen. Polen har fået 1,2 milliarder euro til udbygning af jernbanen, men ønsker at bruge pengene på infrastrukturer.

I januar besluttede regeringen at flytte penge på et budget for mere miljøvenlig transport til en budgetlinje for ”motorveje og luftfart under TEN-T netværk”.

Transportministeren citeres for at sige til et polsk nyhedsbureau, at han ønsker at bruge alle pengene fra EU til projekter for forbedrede infrastrukturer.

Regeringens planer møder ikke kun modstand i EU-systemet, men også i Polen. Polens Grønne Netværk citeres for, at regeringens forslag ikke kun bør afvises, fordi man ikke kan flytte midler til et formål til et andet, men også, fordi der er behov for investeringer i jernbanen. Netværket finder, at de nuværende investeringer i jernbanen end ikke er tilstrækkelige til at vedligeholde nettet. Kun 37 procent af jernbanenettet er i en ordentlig stand.

Kun 8,4 procent af de polske tog lever op til de europæiske standarder, som siger, at passagertog kører med 160 km/t og godstog med 120 km/t.

Den polske minister erkender, at projekter for jernbanen er år bagefter.

Generelt går det ellers fremad for jernbanen i Europa. Godstransporten steg med 5,4 procent i Vesteuropa i 2010 og med syv procent i Østeuropa ifølge sammenslutningen af de europæiske jernbaner, CER. Også passagertransporten steg.
EU-Kommissionen har netop vedtaget en strategi for transporten frem til 2050, der stiller store krav om til en mere miljøvenlig transport.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.