Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.06.11 EU-forslag til budget møder modstand fra start

30. Jun. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-Kommissionen spillede i aftes ud med sit forslag til budget for 2014-20 og lægger op til en stigning på fem procent. Samtidig ønsker Kommissionen, at EU får langt flere penge automatisk fra landene og ikke gennem forhandlinger mellem dem.

De øgede såkaldte egne ressourcer skal komme blandt andet fra en omdiskuteret afgift på finansielle transaktioner og en ændring af momsindbetalinger. Kommissionen ønsker samtidig at komme af med en række rabatordninger for landene. Storbritannien, Tyskland og Sverige vil dog stadig få rabat, mens Danmark kan se lang efter en tilsvarende.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kalder da også forslaget for utilfredsstillende og peger på, at andre lande fortsat får deres rabatter, som Danmark dermed kommer til at betale for. Regeringen har sammen med en række lande som Tyskland, Frankrig, Sverige og Holland samtidig krævet, at EU holder igen med udgifterne. Stigningen i budgettet er dermed direkte imod de landes krav.

Forslaget bliver da også kritiseret i stærke vendinger i Storbritannien. En talsmand for regeringen siger til BBC, at Storbritannien også vil få ændret sin rabat, og at selve stigningen i budgettet er uacceptabelt.

- Storbritannien og andre store lande lod det allerede i oktober stå klart, at budgettet skulle fastfryses, og det vil vi holde os til, siger talsmanden, der dermed lægger op til hårde forhandlinger, da budgettet skal vedtages i enstemmighed.

Budgettet stiger til 1.150 milliarder euro over de syv år. Forslaget lægger op til, at landbruget igen får færre penge. Hvor det tidligere har stået for 70 procent af budgettet, er det nu nede på 41 procent og kommer efter forslaget ned på 36 procent.

Derimod er der klart flere penge til klimapolitikken, der kommer op på omkring 20 procent.

Forskning, udvikling og innovation får flere penge ligesom indsatsen for beskæftigelse, uddannelse og integration.

De svage lande får ændret deres hjælp. Budgetplanen lægger op til, at der går 376 milliarder euro til de svage regioner i EU – landbrugsstøtten er på 373 milliarder euro.

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, kaldte forslaget for et relativt beskedent budgetforslag og sammenlignede det med de penge, som EU-landene har på deres offentlige budgetter. Han understregede, at der var en merværdi ved den indsats, EU gjorde, og at den skabte vækst, beskæftigelse og udvikling.

- Pengene går til at gøre noget ekstra, sagde Barroso.
En række medlemmer af Europa-Parlamentet ønsker EU-budgettet tidoblet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.