Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.09.09 Barroso næsten sikker på genvalg

10. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionens formand, portugiseren José Manuel Barroso, kom et skridt nærmere sit genvalg, da et flertal af lederne af parlamentets grupper i dag besluttede at sætte hans genudpegning på dagsordenen for næste uges samling i Strasbourg. Kun de grønne og gruppen af socialister og demokrater, S&D-gruppen, var imod.

Lederen af S&D, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, sagde på et pressemøde i Bruxelles i dag, at gruppen finder det uhensigtsmæssigt, at Barroso udpeges nu. Det vil ske under Nice-traktaten. Udpegningen kommer så op igen, når Lissabon-traktaten er på plads. S&D finder samtidig, at en række spørgsmål om politikken for den kommende EU-kommission skal være på plads. Selv om gruppen havde et møde med Barroso i går, er der stadig uafklarede politiske spørgsmål.

- Jeg ønsker, at vi får et mere socialt Europa. Jeg ved ikke, om vi kan få det, sagde Martin Schulz.

Han ønskede at se på skrift, hvordan ligelønnen kan sikres. Samtidig lagde han vægt på, at der kommer et rammedirektiv for tjenester af almene interesser – offentlig service. Også udstationeredes arbejdsforhold ville Schulz have klarhed over, og han mente, at der stadig er uløste problemer med servicedirektivet.

Løndumping er et andet problem, som socialisterne og demokraterne ønsker løst.

- Det fører til mistillid i EU, sagde Schulz.

S&D ønsker også en stærkere indsats mod den økonomiske krise med en ny redningsplan.

Socialdemokraternes Ole Christensen har arbejdsmarkedet som hovedområde og påpeger, at det er i centrum for gruppen.

- Vi vil fortsætte med at presse Barroso på de områder. Vi skal huske, at Kommissionen også skal endeligt godkendes af parlamentet, og vi vil presse på indtil den sag, siger Ole Christensen.

Han fremhæver, at Barroso kom med indrømmelser på mødet med S&D. Det er blot afgørende, at det ikke kun er løfter, men der kommer noget ud af det.

- Han kom med noget på velfærden og også, at der er brug for rammer, så den offentlige service ikke smuldrer. Men der ønsker vi også at se noget konkret. Det er afgørende, at alt ikke bliver liberaliseret, men der stadig er mulighed for, at landene kan udbygge det velfærdssamfund, de ønsker, siger Ole Christensen.

Han erkender, at ikke alle i gruppen er imod Barroso, men at der også bliver socialistiske stemmer for ham næste onsdag. Schulz mente, at hovedparten undlader at stemme og nogle stemmer imod Barroso. Men at der vil være over 400 i parlamentet, der sikrer Barrosos udpegning. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.