Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.08.09 Barroso klar til møder med parlamentet

28. Aug. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentets politiske grupper tager først den 10. september stilling til, om en ny formand for EU-kommissionen kommer på parlamentets dagsorden ugen efter. Den dag mødes gruppeformændene og vedtager dagsordenen, og det bliver en dag, EU-kommissionens formand, portugiseren José Manuel Barroso, imødeser med spænding.

Ugen forinden har han møder med de politiske grupper, hvor han forelægger den politik, han lægger op til for de kommende fem år i EU-kommissionen.

Barroso fik opbakning fra de 27 EU-landes ledere på topmødet i juni, men både den socialistiske og demokratiske gruppe, de liberale og grønne plus den venstreorienterede gruppe i parlamentet udsatte parlamentets behandling, så der ikke kom nogen afklaring i juli. Parlamentet skal godkende en ny formand for EU-kommissionen.

Formanden for parlamentet, polakken Jerzy Buzek, venter, at parlamentet tager stilling til Barrosos kandidatur den 16. september under samlingen i Strasbourg. Jerzy Buzek er medlem af den største grupppe, EPP-gruppen, der tidligt gik ind for at give Barroso en ny periode.

I den liberale gruppe er der også medlemmer, der støtter Barroso. Den ny formand for gruppen, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, hørte imidlertid til dem, der mente, at det var for tidligt at gå ind for den portugisiske kandidat i juli. Han og andre ønskede først at se et program for den politik, kandidaten ville føre, hvis han blev udpeget.

Verhofstadt så efter møder i den liberale gruppe for et par dage siden tre scenarier for udfaldet: Parlamentet godkender Barroso den 16. september. Et andet ”skræk-scenarie” er, at parlamentet forkaster ham allerede under de første høringer, og at det svenske EU-formandskab må komme med en ny kandidat efter et haste-indkaldt topmøde. Svenskerne har et ekstra topmøde i tankerne, men det skulle handle om den økonomiske krise og også forberedelserne af klimatopmødet i København i december.

En tredje mulighed er, at parlamentet venter på den irske afstemning om Lissabon-traktaten den 2. oktober. Så er der imidlertid kort tid til at få en ny kommission på plads, der efter planen skal være klar den 1. november.

Det svenske EU-formandskab håber, at Barroso klarer høringerne med grupperne og bliver godkendt den 16. september.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.