Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

16.09.09 Klart flertal i Europa-Parlamentet for Barroso

16. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

 EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, kan se frem til endnu fem år i Kommissionen. Med 382 stemmer for og 219 imod fik den konservative portugiser i dag Europa-Parlamentets godkendelse til at fortsætte som formand.

Det var en tydeligt lettet Barroso, der efter afstemningen i parlamentet i Strasbourg takkede især den konservative-kristelige PPE-gruppe for den støtte, han fra starten af sit kandidatur havde fået. Han mente, at gruppen løb en risiko ved tidligt at gå ind for hans valg. Men han takkede også den portugisiske premierminister, socialisten José Sócrates, for opbakning. Uden den mente han ikke, at han var blevet genvalgt.

Netop José Sócrates kom også til at spille en hovedrolle i slaget om udpegningen af en ny formand for EU-kommissionen. Mens de europæiske socialister var imod at udpege Barroso, gik Sócrates ind for ham på EU-topmødet i juni, hvor samtlige EU-landenes ledere sagde ja til en ny periode til Barroso.

EU-kommissionens formand har siden haft travlt med at overbevise især Europa-Parlamentets medlemmer om, at han ikke var den konservative politiker, som han gik for at være. De Grønnes Daniel Cohn-Bendit noterede sig i går i parlamentet, at det tilsyneladende var en helt anden Barroso i dag end for fem år siden, da han tiltrådte som formand. Barroso støttede nu reguleringer, han ikke gik ind for tidligere.

- Vi vil tage ham på ordet. Hvis han har ændret sig, så må han nu bevise det, sagde Daniel Cohn-Bendit, der har været en af de klareste modstandere af at give Barroso en ny periode.

Selv troede De Grønnes leder ikke, at det lød sandsynligt, at Barroso havde ændret sig til en José Manuel Obama, der gik ind for forandring.

S&D-gruppen af socialister og demokrater ville holde Barroso fast på løfter, hvor han under sin ”valgkamp” gik langt for at komme socialisterne i møde. Lederen af S&D-gruppen, tyskeren Martin Schultz, mente ikke, at det var muligt at fortsætte privatiseringer, så den sidste kirkegård blev privat. S&D-gruppen vil også holde Barroso fast på, at der må ske ændringer i udstationeringsdirektivet, så den fri bevægeligheds konkurrence ikke betyder dårlige løn- og arbejdsforhold.

José Manuel Barroso sagde i dag, at han vil arbejde tæt sammen med parlamentet for et Europa, der bygger på frihed og solidaritet. Han mente, at både Kommissionen og parlamentet havde et særligt ansvar og forpligtelser over for borgerne.

Barroso går ind for at stærkere Europa. Men det betyder ikke et mere centralistisk Europa med koncentreret magt i Bruxelles. Han lægger dermed op til fortsatte drøftelser af, hvad der ligger bedst i Bruxelles, og hvilke opgaver de enkelte EU-lande bedst løser selv. Men han står fast på, at der er fælles europæiske værdier.

- Jeg er meget opsat på nærhedsprincippet forbundet med solidaritet og et Europa, der forsvarer sine ideer og interesser, sagde Barroso i går i debatten parlamentet før afstemningen i dag. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.