Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.11.09 Ungarsk akademisk socialist ny social EU-kommissær

27. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Den 43-årige ungarske socialdemokrat László Andor bliver ny EU-kommissær for social- og arbejdsmarkedspolitik. Dermed får en topakademiker og ikke en erfaren politiker ansvaret for det område, hvor der ventes store politiske ændringer. Arbejdsmarkedet og socialpolitikken får således en højere prioritet i Kommissionen i takt med, at den økonomiske genopretning skal på plads og en ny proces for vækst, beskæftigelse, forskning og udvikling vil blive vedtaget til foråret.

At også det sociale får en stærk placering i den proces understreges af, at László Andor også for ansvaret for social indslusning, der handler om et rummeligt arbejdsmarked.

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, offentliggjorde i dag, hvilke områder de 26 øvrige kommissærer for. Han understregede her, at Kommissionen er bredt sammensat med en balance mellem både køn og politiske tilhørsforhold. Der er dog en klar overvægt af konservative og liberale kommissærer, og kun ni kvinder har plads i den ny kommission.

Barroso understregede dog, at opgaven bliver at lede EU frem mod en bæredygtig udvikling under den økonomiske genopretning, og at det ikke sker inden for en ren markedsøkonomi, men en social markedsøkonomi.


Ikke erfaring som politiker

László Andor får på den vej brug for alt, han har lært både fra sit arbejde i ledelsen i Den Europæiske Bank for Udvikling, EBRD, og den række af universiteter i både Ungarn, USA Storbritannien, Holland og Oslo, han har studeret, forsket og undervist på. Han har både arbejdet som forsker på en af fagbevægelsens forskningsinstitutter og i det ungarske socialistpartis tænketank. Ud over at være en af direktørerne i EBRD angiver han også arbejde som journalist.

Det er dermed ikke en politisk erfaren person med en fortid i et parlament eller regering. De politiske tillidshverv rækker ikke længere end til medlemskab af ledelsen i den økonomiske sektion i det ungarske socialistparti og i begyndelsen af årtiet også medlem af en komite i Budapest kommune, der tog sig af europæisk integration og udenrigsanliggender.


 

Social forståelse

En af lederne i den ungarske fagbevægelse MOSZ, Miklós Pásztor, siger dog til fagligt.eu, at selv om Andor måske ikke har erfaringer som valgt politiker, så har han stor erfaring med at forhandle og få resultater fra de poster, han har haft. Har går også for at høre til venstresiden i ungarsk politisk debat og for også at kunne se de uheldige sider ved globaliseringen.

- Han har en klar social forståelse og kan være med til at give EU-kommissionen en vis social balance, siger Miklós Pásztor.


Ros til Connie Hedegaard

José Manuel Barroso var yderst tilfreds med, at den danske statsminister havde udpeget Connie Hedegaard til kommissær. Det har i lang tid heddet sig i Bruxelles, at Barroso lagde pres på Løkke Rasmussen for netop at få Connie Hedegaard i Kommissionen.

Statsministeren har hele efteråret afvist, at han lå under pres, når han var i Bruxelles. Men at Barroso ønskede Connie Hedegaard som klimakommissær blev understreget, da han i dag gav hende posten.

- Vi har nu en uddannet i klimaspørgsmål. En, der både er energisk og ekspert på området, sagde Barroso.

Han afviste, at det blev et tomt generaldirektorat, den danske kommissær får. Tværtimod er klimapolitikken så bred, at den skal ind i en række politiske områder. Så Connie Hedegaard får både opgaver uden for EU og inden for EU.

Barroso sagde dog samtidig, at der havde været rift om posten som energikommissær, som tyske Günter Oettinger får. 6-7 lande havde ønsket posten. Ingen gik efter den, da den nuværende kommission blev udnævnt.


Spansk socialist i spidsen for konkurrence

Også på andre poster var der politiske kamp, før Barroso uddelte posterne. I britisk presse har debatten været om kommissæren for det indre marked, som nu er gået til franske Michel Barnier. Labour-regeringen var en af de få på centrum-venstresiden, der ikke tordnede mod den tidligere liberale, irske kommissær og her frygter man nu, at Barnier har mindre liberale syn på markedet.

Den britiske regering ønskede ikke en franskmand på den post, har det heddet. Men det siges også, at der blev indgået en handel, så Labours Catherine Ashton fik ansvaret for udenrigs- og forsvarsområdet – den ene ny toppost i EU.

Den tidligere kommissær for økonomi- og pengepolitikken, den spanske socialist Joaquin Almunia, flytter nu til konkurrencepolitikken. Den tidligere konkurrencekommissær, den hollandske, liberale Neelie Kroes får informationssamfundet at arbejde med.

Finlands Olli Rehn, der tidligere havde alt om udvidelserne, får nu det økonomiske område og dermed en stærk placering.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.