Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.09.09 Fransk udenrigsminister bringer Nyrup i spil om toppost

29. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen kan ifølge den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, være kandidat til posten som den første formand for Det Europæiske Råd. Den franske regering gengiver i sine daglige presseklip et interview i France Inter med Bernard Kouchner, der mener, at Poul Nyrup Rasmussen kan bringe sig selv frem som kandidat.

Bernard Kouchner ser i første omgang ikke, at der er andre kandidater end den tidligere britiske premierminister Tony Blair, som i dag ikke længere får det franske blod i kog med sine holdninger til krigen i Irak. Blair ses nu som en klar fortaler for fred i Mellemøsten. Og den tidligere åbenlyse kandidat til topposten, fhv. belgiske liberale premierminister Guy Verhofstadt, er ude af billedet i Kouchners øjne. Så den franske udenrigsminister ser først og fremmest Blair som kandidaten. Men så siger han:

- På den anden side, der vil måske blive Mr. Rasmussen, den danske formand for Socialistisk Internationale, som vil bringe sig selv frem som kandidat, men vi kender ingen anden kandidat (end Blair), siger Bernard Kouchner, der forveksler Socialistisk Internationale med det europæiske socialistparti.

Poul Nyrup Rasmussen var tidligere også set som kandidat til posten som formand for EU-kommissionen, men har hidtil fasthold, at han blot går efter at fortsætte som formand for det Europæiske socialist- og socialdemokratiske parti.

Portalen EurActiv skriver, at den hollandske premierminister, Jan Peter Balkenende, har indledt en lobby-kampagne for at bringe sig i spil til posten som formand for Det Europæiske Råd. Han menes at have støtte af den tyske kansler, Angela Merkel. Portalen taler også om Luxembourgs Jean-Claude Juncker, der også tidligere har været nævnt som kandidat, og peger også på Guy Verhofstadt som en mulighed. Verhofstadt var i spil som formand for parlamentet, men faldt som liberal, da posten igen blev delt mellem de to største grupper. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.