Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.06.09 Kristelige og konservative favoritter ved valgene i Europa

04. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Centrumhøjre i Europa tegner til at blive sejrherre ved valgene til Europa-Parlamentet, der blev indledt i dag i Storbritannien og Holland og fortsætter til og med søndag i de forskellige lande. En meningsmåling, som London School of Economics og Trinity College Dublin har foretaget, giver centrum højre 262 af de 736 pladser i parlament, mens centrum venstre ventes at få 194 plaser og de liberale 85.

De to største grupper mister dog begge medlemmer i det ny parlament. PPE-gruppen havde 288 i det afgående parlament, mens socialistgruppen havde 217.

PPE-gruppen bliver splittet, fordi de britiske konservative medlemmer ventes at forlade gruppen og danne en ny anti-federalistisk-konservativ gruppe sammen med konservative nationalister fra Polen og Tjekkiet. Det er den gruppe, som også Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt overvejer at søge medlemskab af. Gruppen tyder på at blive parlamentets fjerde største med 53 medlemmer, men i stærk konkurrence med de grønne. Undersøgelsen giver de grønne, som SF har været medlem af, 50 pladser. De grønne havde 43 pladser i det afgående parlament.

De store politiske grupper kan vente større politisk modstand fra de populistiske grupper. I Holland ventes det højreorienterede, fremmedfjendtlige Frihedsparti, der ledes af den støærkt omdiskuterede Geert Wilders, at få omkring 17 procent af stemmerne og blive den næststørste stemmesluger. Det var Wilders, der stod bag en koran-fjendtlige kortfilm, der nærmest beskrev Koranen som et fascistisk værk.

Splittet venstre

Centrum-venstre har dermed ikke formået a få større tag i vælgerne under den økonomiske krise. Tværtimod tyder undersøgelsen på, at det er den direkte venstrefløj og højrefløj, der får flere tilhængere. Professor Simon Hix fra London School of Economics siger til TimesOnline, at der på højresiden er en kamp mellem de mere traditionelle konservative og en populistisk højrefløj. På venstresiden er problemet i de store lande, at det er den direkte venstrefløj, der vinder frem.

I Frankrig er det samlingen omkring trotskisterne og den nye samling mellem udbrydere fra Socialistpartiet og det gamle kommunistparti, der vinder stemmer.

I Tyskland tager Die Linke stemmer fra SPD. De Linke består også af udbrydere fra det socialdemokratiske SPD og den gamle efterfølger efter det socialistiske enhedsparti i DDR.

I Spanien er det regerende socialistpartiet i krise, og i Italien er der også politisk splittelse, mens socialisterne næsten er forsvundet i Polen.

Fransk socialistleder ønsker Nyrup Rasmussen i EU-kommissionen

Dermed tyder meget på, at centrum-venstre ikke vinder vælgernes gunst med den økonomiske krisepolitik, den har lagt op til. Både Jacki Davies på centeret for europæisk politik i Bruxelles og Hugo Brady på Centeret for Europæiske Reformer, ser i Times, at meningsmålingerne er udtryk for, at centrum venstre ikke har giver klare bud på, hvad de vil sætte i stedet for den krisepolitik, der føres. Målingerne viser således ikke bare, at det er pop-politikere, der vinder stemmer.

- Bredt set så kæmper venstrefløjen med at få frem, hvad den vil gøre ved den nuværende situation. Den har ikke givet klare visioner, siger Jacki Davies.

Samtidig er gruppen splittet mellem socialistiske og socialdemokratiske partier, der skarpt kritiserer EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, og Kommissionens krisepolitik, og de partier, der går ind for at genvælge Barroso.

Både den britiske premierminister og Labourleder, Gordon Brown, og Spaniens José Luis Rodríguez Zapatero, har allerede peget på José Manuel Barroso, mens lederen af det franske socialistparti, Martine Aubry, ifølge Le Nouvel Observateur peger på lederen af det europæiske socialistparti, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Labour kan ende på fjerdeplads

Den politiske krise er særlig hår ved britisk Labour, der mister vælgernes gunst. Regeringspartiet er ude i en af de værste kriser i sin historie efter afsløring af regeringsmedlemmers overforbrug og står i meningsmålingen til at miste fire af sine pladser i parlamentet. En meningsmåling i Daily Telegraph giver Labour-partiet blot 16 procent af stemmerne. Det stærkt populistiske anti-EU-parti, Uafhængighedspartiet, vinder frem med hele 18 procent af stemmerne, mens de Liberale Demokrater med 15 procent er lige i hælene på Labour. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.