Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.07.09 Ban Ki-moon: Rige lande må op på mærkerne med klimapolitik

09. Jul. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, finder, at de rige lande må til pungen og hente støtte til de rige fattige lande, så de får påskønnelser til at komme med i ambitiøs klimapolitik. Ban Ki-moon hilste ifølge BBC det velkomment, at de rige G8-lande på deres møde i L’Aquila i Italien i går blev enige om, at den globale opvarmning ikke må komme op over to grader, og at udslippet af drivhusgasser skal begrænses med 50 procent i 2050.

De rige lande har et strammere mål. De skal ned på 80 procent i 2050. Men de mål, mener Ban Ki-moon. Landene må også komme med delmålene for vejen.

- Det er politisk og moralsk nødvendigt og et historisk ansvarligt krav for lederne, ja for menneskehedens fremtid og endog hele planeten fremtid, udtalte Ban Ki-moon ifølge BBC.

G8-landene diskuterede i går især klimapolitikken. I dag deltager Kina. Indien, Brasilien, Mexico og Sydafrika i mødet som repræsentanter for de mest udviklede udviklingslande. Den indiske regering har tidligere påpeget helt på linje med Ban Ki-moon, at de langsigtede mål ikke er nok. Der må klare mål for 2020 og herunder også, hvordan ulandene kan hjælpes.

Holdningen er i udviklingslandene, at det er de gamle industrilande, der har brugt los af energien og ikke tænkt på klimapolitik. Nu er det udviklingslandenes tur til at få del i forbruget, og så vil de ikke begrænses af en klimapolitik, uden de får kompensation for den politik, de rige lande har ført.

Indien og Kina tilsluttede sig i dag det overordnede mål om at holde temperaturerne nede, og statsminister Lars Løkke Rasmussen er lettet over, at der nu tilsyneladende er fremskridt, så man er tættere på en succes på topmødet i København. Statsministeren var indbudt til mødet som vært for klimatopmødet i København i december, og han mener, at der må følge delmål af, at man er enige om overordnede.

- Nu er det brag fri af skåltaler og luftige erklæringer. Alle ved godt, at når man forpligter sig til en to gaders målsætning, så følger der et krav om øjeblikkelig handling, sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau i dag. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.