Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.09.09 Klima-aftale kan falde på støtte til udviklingslande

09. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen lægger ifølge Financial Times op til, at EU støtter udviklingslandene med 15 milliarder euro til en større indsats mod klimaændringer. Det er langt fra de 100 milliarder euro, som landene har behov for, hvis målene for et bedre miljø skal lykkes, og det bringer et forlig på klimatopmødet i København i fare. Netop støtten til udviklingslandene har hidtil været et at de store problemer i debatterne og bliver et hovedspørgsmål på G20-mødet i Pittsburgh om to uger.

Den britiske udenrigsminister, David Miliband, advarer da også om, at klimatopmødet i København i december kan falde på en manglende støtte til ulandene for at få dem med i klimapolitikken.

- Vi er ikke på en problemfri vej til en aftale. Vi er bange for, at disse forhandlinger ikke vil lykkes, sagde David Miliband til britisk presse, før han tog på en rundtur til europæiske hovedstæder for at diskutere klimapolitikken. Hans sin bror, Ed Miliband, der er energiminister, deltog på mødet.

Kommissionen finder, at udviklingslandene har brug for store summer for at få ændret miljøpolitikken. Kommissionen taler om, at støtten må op på 100 milliarder euro i 2020, hvis målene om at reducere udslip skal opfyldes. Halvdelen skal komme fra de rigere lande, og Kommissionen lægger op til, at EU bidrager med 30 procent af det – ca. 15 milliarder.

Financial Times noterer, at et svært punkt i oplægget er, at landene kan bruge ulandshjælp til at betale regningen med, så man blot omfordeler ulandsstøtten.

De to brødre erkender, at en økonomisk krisetid ikke er det letteste tidspunkt at få gennem en klimapolitik på. De rige lande kæmper med underskud og får problemer med at finansiere deres egne bidrag til den ændre politik.

David Miliband understregede ifølge flere medier da også, at der skal være private midler bag en stor del af politikken. Han sagde samtidig, at klimapolitikken var en klar del af udenrigspolitikken, fordi det også drejer sig om at reducere farer i verden. Ændringerne af klimaet øger dem. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.