Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.12.09 Glæde midt i klima-topmødets mismod

20. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den internationale fagbevægelse, ITUC, er dybt skuffet over resultatet af klimatopmødet i København. Især den manglende tilslutning til for alvor at få begrænset udledningerne af CO2 bliver beklaget af ITUC’s generalsekretær, Guy Ryder. Men midt i skuffelserne glæder ITUC sig over, at en række lande så med alvor på de problemer på arbejdsmarkedet, som klimaændringerne og politikken kan føre til. Landene stod bag en henvisning til ordentlige arbejdsforhold, ærlige arbejdsforhold og en retfærdig tilpasning af arbejdsforholdene, som også FN er gået ind for.

Formanden for ITUC, Sharan Burrow, finder, at det er tilfredsstillende, at forhandlingerne viste, at lande nu forstår, hvor vigtigt det er, at arbejdsforhold ikke knægtes under klimaprocessen.

- Det er opmuntrende, at et antal regeringer forstår, hvor vigtigt det er, at der bliver opbygget en bred tilslutning for aktioner for klimaet, siger Sharan Burrow.

Især Latinamerikanske lande gik i spidsen og pressede på for at få FN’s særlige satsning på ærligt arbejde eller decent work taget med i forhandlingerne.

- Det må med i de videre forhandlinger i 2010, siger Sharan Burrow.


Også arbejdsgiverne beklager udfaldet

Også de europæiske arbejdsgivere i BussinessEurope beklager, at der ikke kom nogen bindende aftale i København. Selv om arbejdsgiverne på forhånd ikke ønskede, at EU gik for langt i forhandlingerne og tidligt bandt sig til en 30 procent reduktion, var resultatet alligevel for magert også for BusinessEurope. Arbejdsgiverne finder det dog positivt, at regeringslederne stadig holder fast på, at temperaturen ikke må stige mere end to procent.


EU-Parlamentarikere frustrerede

I Europa-Parlamentet er der dyb skuffelse over, at der ikke kom en ambitiøs, bindende aftale ud af mødet i København.

Socialdemokraternes Dan Jørgensen, der er næstformand i parlamentets miljøudvalg, siger ligeud, at aftalen i København ikke er det papir værd, den er skrevet på. Han tror ikke på, at temperaturen nu kun stiger to grader.

Fra en række sider får Kina, USA og også EU hovedskylden for, at der ikke kom en bindende aftale. Dan Jørgensen kalder det pinligt, at lederne holdt fine taler, men intet konkret gjorde.

- Kina har igennem hele forløbet blokeret. Det var også dem, der bar hovedansvaret i den sidste del af forhandlingsforløbet. Formentligt fordi de faktisk slet ikke ønsker en aftale. Kina er en selvbevidst stormagt, der ikke ønsker at underlægge sig internationale regler. Det er dybt bekymrende for klodens fremtid, siger Dan Jørgensen.

Han giver dog ikke USA og præsident Obama en meget bedre karakter. Og EU får heller ikke ros for sin optræden.

- USA har ikke meget at lade Kina høre. Obama bød på intet tidspunkt ind med løfter om at reducere CO2-forureningen, der var ambitiøse nok til at nå 2 graders-målsætningen. End ikke EU, der ellers er gået forrest i forløbet, leverede nok. Det er dybt kritisabelt, at unionen ikke bød ind tidligt i processen med et mål om en reduktion på 30 procent, siger Dan Jørgensen, der mener, at EU også skulle have smidt penge på bordet til en langsigtet finansiering.

- Det kunne måske have skubbet processen i den rigtige retning tidligere, siger Dan Jørgensen.

Han tror ikke på, at der kommer en bedre aftale i løbet af et halvt år og peger på, at der er midtvejsvalg i USA i 2010. Så rykker Obama næppe på klimafronten.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, talte ifølge BBC da heller ikke om en bindende aftale de næste seks måneder, men udtalte, at der måtte komme en retligt bindende aftale i løbet af 2010.


Liberale angriber Kina og USA

Lederen af den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, Belgiens tidligere premierminister Guy Verhofstadt, understreger, at det magre resultat kan give bagslag. Desto længere tid der går, før landene sætter afgørende ind mod klimaændringerne, desto sværere bliver det at nå målet om, at temperaturen kun må stige med to procent.

Han giver direkte Kina en stor del af skylden, men finder som Dan Jørgensen heller ikke, at USA var meget bedre.

Formanden for parlamentet, Jerzy Buzek, der var med i forhandlingerne fredag, prøver sammen med sin PPE-gruppe at bevare optimismen.

- København vil kun være det første skridt. Vi må lære lektion om, hvordan vi forbedrer forhandlingsprocessen. Der er nogle positive elementer til en aftale, men EU må fortsætte med at presse resten af verden, så der kan nås en mere ambitiøs aftale senere, udtaler Jerzy Buzek.


Dansk ledelse angrebet

Netop forhandlingernes form og ledelse bliver beklaget i en række lande. I Belgien skrev dagbladet La Libre Belgique allerede efter torsdagens møder, at danskerne renoncerede på projektet. Bladet havde svært ved at se, hvad de forskellige forslag skulle gøre godt for og efterlyste en læge i salen.

Storbritanniens energiminister Ed Miliband fandt efter mødet, at det havde været ”det mest kaotiske show på jorden”, og at argumenterne kvalte forhandlingerne. Til BBC sagde han, at forhandlingerne havde taget drejninger, så fire fem lande helt afviste en aftale lørdag morgen, og Sudans delegerede sammenlignede aftalen med holocaust.

Miliband sad i sine underbukser på hotellet, da han blev kaldt tilbage til forhandlingerne klokken 04. Også Miliband gav Kina skylden for det svage resultat. Kineserne ville ikke have forpligtende, internationale mål.

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua News skriver, at kineserne ikke ser så negativt på mødet i København. Udenrigsminister Yang Jiechi siger til bureauet, at klimaændringer grundlæggende påvirker menneskehedens eksistens og udvikling. Topmødet i København var en vigtig mulighed for at få skabt et internationalt samarbejde og bekæmpe klimaændringerne.

For kineserne er det væsentligt, at mødet fastholdt et fælles, men differentieret ansvar. Man kom også et skridt længere i retning af, at de udviklede lande får bindende krav til at nedbringe udslippene, og at ulandene bygger på frivillighed i aktionerne.

Og så er der bred enighed om, at der på lang sigt skal være mål for begrænsningerne af udslippene, spørgsmålet om betalingen og hele problemet med overførsel af teknologi. Samtidig ser kineserne det som vigtigt, at der er åbenhed om processen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.