Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.12.09 EU bekræfter klimamål – tvivl om ulandshjælp

08. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes udenrigsministre bekræftede i går deres fælles oplæg til klimakonferencen i København. På et pressemøde i Bruxelles i aftes sagde udenrigsminister Per Stig Møller og Storbritanniens David Miliband, at alle står ved de beslutninger, der blev truffet på topmødet i oktober.

Begge understregede, at EU er parat til at gå videre, så EU reducerer CO2-udledningerne med 30 procent og ikke 20. Men begge bekræftede, at det stadig kræver, at der er en god aftale i København. Hverken den danske eller britiske udenrigsminister gav noget bud på, hvad det betyder.

Per Stig Møller understregede bagefter, at det bliver op til forhandlerne i København at afgøre, hvornår man er i mål. Der er nu rammer for forhandlingerne, og alle EU-landene er repræsenteret på topmødet.

Udenrigsministrene kom heller ikke med noget bud på, hvad EU konkret vil tilbyde ulandene i bistand for at gå med i en aftale. Per Stig Møller fremhævede, at der er mange vidt forskellige bud og lagt en ramme. Men noget konkret tal er ikke lagt frem.

Netop spørgsmålet om penge til ulandene er et af konferencens hovedemner. Ifølge Berlingske Tidende i dag tager EU en del af sin støtte fra den bistand, de fattige lande allerede er lovet som ulandshjælp. Bladet citerer den britiske bistandsorganisation Oxfam, der er kommet i besiddelse af et fortroligt notat fra EU.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs siger til bladet, at EU-landene i oktober blev enige om, at klimabistanden "ikke må underminere" den almindelige udviklingshjælp. Men Tyskland, Frankrig og de fleste mindre EU-lande har argumenteret for, at klimapengene skal kunne tages af de eksisterende budgetter.

På udenrigsministrenes møde i går lagde Polen op til, at der skulle foretages en konsekvensanalyse af, hvad prisen på klimapolitikken bliver. Forslaget fra Polen blev dog afvist. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.