Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.11.09 Verdens ledere strømmer til København uden store forventninger

07. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mindst 40 af verdens ledere ventes at komme til København til FN’s klimatopmøde i december. Men forventningerne til en færdig aftale om at mindske CO2-udslippene bliver mindre og mindre, jo tættere man kommer på datoen for mødets start. En række udtalelser fra både ledere i industrilandene og i udviklingslandene viser, at de allerede før mødet giver hinanden skylden for en situation, hvor der ikke bliver en konkret, retlig bindende aftale i København.

Storbritanniens klimaminister, Ed Miliband, var en af de første til at dæmpe optimismen. Han fastholdt ifølge BBC i ugens løb, at han kun tror, det er muligt at få en politisk aftale i København. Den aftale skal så følges op det kommende år.

- Vi ville have ønsket en retlig bindende tekst. Det skal der ikke herske nogen tvivl om, sagde Ed Miliband.

I Bruxelles sagde den svenske erhvervs- og energiminister, Göran Hägglund, torsdag, at en aftale er nødvendig. Men også han mente som repræsentant for det svenske EU-formandskab, at det kan blive svært. Han pegede på, at en hurtig aftale også er vigtig, fordi det ikke kun er regeringer, der skal investere i politikken, men erhvervslivet forventes at bidrage med den væsentlige del. Og erhvervslivet har brug for klar og hurtig besked for at kunne planlægge.

- Uden en aftale skaber det usikkerhed hos investorerne, sagde Göran Hägglund på et møde i det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, EØSU.


Usikkerhed om USA og Obama

På samme møde sagde formanden for Europa-Parlamentets miljøudvalg, Jo Leinen, at det hele ville se anderledes ud, hvis USA var parat til en aftale. Men præsident Barack Obama er i gang med sine reformer, og sundhedsreformen blokerer for næsten alt andet, så der ikke er plads til klimadiskussionen.

- Og dermed har Obama ikke meget at komme til København med, sagde Jo Leinen.

På samme tid sagde USA’s klimaforhandler, Jonathan Pershing, i Barcelona, at USA er parat til en aftale om reduktioner og også parat til at bidrage med en fair andel til løsningerne.

Pershing gav imidlertid udviklingslandene en stor del af skylden for, at der var tvivl om udfaldet af Københavnsmødet. Udviklingslandene ønskede en retligt bindende aftale, der forpligtede alle andre end dem selv, sagde Pershing ifølge BBC.

På det forberedende klimamøde i Barcelona sagde EU’s chefforhandler, Artur Runge-Metzger ifølge The Guardian, at USA’s holdning er væsentlig, og at USA har bidraget til at sænke forventningerne.

- Vi er kommet i en Catch-22 situation. Alle venter på hinanden, og så er det svært at give nogen skylden, sagde Artur Runge-Metzger.


Ulande utålmodige

EU’s chefforhandler mener, at det haster med at få en aftale på plads. Men der kan gå et halvt år fra mødet i København, før de løse ender fra topmødet er bundet sammen.

Sydafrikas Alf Wills, der koordinerede de 77 udviklingslandes og Kinas holdning på mødet i Barcelona, afviste, at det er udviklingslandene, der kræver for meget og ikke tilbyder at gøre noget.

Han påpegede ifølge BBC, at Kina har offentliggjort en 5-årsplan for klimapolitikken. Også Indien og Brasilien er kommet med forslag.

- Og for få uger siden sagde Indonesien, at de ville skære i vækstkvoter for emissioner med 40 procent – 26 procent selv uden hjælp udefra, sagde Alf Wills.


Store besparelser og nye i klimapolitik

I Bruxelles understregede Göran Hägglund, at klimapolitikken nok var dyr, men at der var store besparelser forbundet med investeringerne, og at der var millioner af nye job i investeringerne.

Som eksempel gav han Volvos ny bilfabrik i Gent i Belgien, der var CO2-neutral. Der var både vindmøller og solenergi, og det sparede omkring 50 procent på energiregningen. Investeringen var tjent ind på tre år.

Investeringerne forbedrer konkurrenceevnen, skaber grønne job og grøn udvikling, påpegede Göran Hägglund. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.