Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.11.09 Merkel og Sarkozy støtter Løkke med krav til CO2-aftale

19. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lars Løkke Rasmussen fik bred støtte fra den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og den tyske kansler, Angela Merkel, før EU-topmødet i Bruxelles i aften. På et kort, fælles pressemøde, før de 27 EU-landes stats- og regeringsledere tog fat på slaget om EU’s nye topposter, sagde alle tre, at de står sammen om at få succes på klimatopmødet i København. Der skal være en klar aftale med klare mål, og finansieringen skal også på plads.

Angela Merkel fandt, at en bindende aftale med forpligtelser skal være helt på plads senest i det kommende halve år. Hun erkendte, at ambitionerne er skrumpet lidt ind i den seneste tid, men det var nu nødvendigt at sende et klart signal til resten af verden.

- Vi vil støtte Danmark og sende et klar signal, sagde Angela Merkel.

Samme melding kom fra Nicolas Sarkozy. Han understregede, at hele verden må bevæge sig for at få en aftale på plads. Blokeringen kunne ikke accepteres. Der måtte præcise tal på målene.

- Vi accepterer ikke et topmøde med dårlige kompromiser. Vi må skubbe på for at få en aftale på plads, sagde den franske præsident, der roste Lars Løkke Rasmussen for det hidtidige arbejde med forberedelserne af mødet i København om knap en måned.

Både Nicolas Sarkozy og Angela Merkel kommer til klimatopmødet. De lagde vægt på det for at også på den måde at fortælle verden, at mødet er vigtigt.

Lars Løkke Rasmussen pointerede, at spørgsmålet om støtten til de fattige landes klimapolitik kommer på plads. Og at aftalen blev konkret med tal.

Han understregede, at Europa er parat til at tage en førende rolle, og at Danmark har behov for støtten fra Frankrig og Tyskland. Derfor fandt han det væsentligt, at begge landes ledere kommer til København.

- Det er et klart signal til ledere i hele verden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Pressemødet gav ikke plads til spørgsmål. Næppe havde den danske statsminister afsluttet sit indlæg, før Angela Merkel kort udbrød: Tak. Og så forlod hun scenen med de andre bag sig. Der skulle ikke stille spørgsmål om aftens møde, og hvem de tre ledere ville foreslå til de tre poster i EU. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.