Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.03.09 Hårde opgør venter om EU’s klimapolitik

20. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var tilfreds med EU-topmødets konklusioner om klimapolitikken. Statsministeren fandt, at det nu står klart, at EU stadig er parat til at tage teten, og at der kommer afgørelser om EU’s politik i god til før klimatopmødet i København til december.

- EU vil påtage sin fair del af en klimaaftale, sagde Anders Fogh Rasmussen efter mødet.

Topmødet lagde grunden til en køreplan for de fremtidige forhandlinger, og topmødet i juni bliver afgørende. Her kommer en række spørgsmål op som blandt andet fordelingen mellem landene om byrderne for at tage førerrollen.

Anders Fogh Rasmussen afviste, at det var et nederlag, at EU ikke var parat til at sætte beløb på. Han mente, at det ville være en gal forhandlingstaktik, hvis EU allerede nu meldte ud.

- Det ville være uklogt, sagde han og mente, at andre lande nu først måtte ud af busken og komme med udmeldinger.

Konklusionerne fra topmødet siger, at der er behov for i nærmere detaljer at forklare den internationale finansiering af klimapolitikken. EU’s holdninger vil komme frem i god tid før København og de kommer til at dreje sig om en række konkrete spørgsmål som tilpasningerne til den ny politik, den teknologiske støtte og så også finansieringen.

Det står klart, at EU er parat til at støtte ulande, der kommer i klemme. Støtten kan blandt andet blive til omstillinger til en ny miljørigtig produktion. Men hvem, der skal betale, er stadig uklart. Landene i Øst- og Centraleuropa finder stadig, at de har problemer nok. Pressemeldinger på topmødet sagde blandt andet, at Polen, der hører ti de økonomisk bedst fundere f de nye lande, stod uforstående over for krav om, at de skal bidrage.

Anders Fogh Rasmussen fandt, at de forskellige finansieringsmodeller må på bordet.

- Men det afgørende er, at der nu kommer fart på hele processen. Det viser, at EU fortsat vil udvise lederskab, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.