Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.03.11 Test af sikkerhed kan lukke atomkraftværker i Europa

28. Mar. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den japanske katastrofe med atomkraftværker fik EU’s ledere til at kræve sikkerheden på europæiske værker undersøgt. Det kommende år bliver værkerne kikket efter i sømmene, fastslog Det Europæiske Råd i konklusionerne fra torsdagens og fredagens topmøde i Bruxelles.

Den tyske EU-kommissær, Günther Oettinger, bliver manden, der kommer til at udarbejde detaljerne om, hvordan de særlige stresstests skal foregå. Det hed allerede på topmødet, at værker, der ikke klare de særlige krav til sikkerheden, kan blive lukket. Samtidig lægger EU-lederne op til, at også værker i lande uden for EU bliver undersøgt.

Frankrig, der får hovedparten af sin el fra atomkraftværker og sælger teknologien i den øvrige verden, vil ifølge præsident Nicolas Sarkozy have fuld åbenhed om sikkerheden.

- Alle test vil blive gennemført i Frankrig, der bliver fuld åbenhed om resultaterne, og er der værker, der ikke klarer dem, vil vi øjeblikkelig tage konsekvenserne, og det kan være lukning, sagde Nicolas Sarkozy efter topmødet.

Også den tyske kansler, Angela Merkel, var parat til at lukke tyske værker, der eventuelt ikke levede op til sikkerheden. Hos de tyske grønne giver man imidlertid ikke meget for test at sikkerhed. For kernekraft kan aldrig blive sikker, udtalte Rebecca Harms, der er medlem af Europa-Parlamentet.

Sarkozy og Merkel led politiske nederlag

Vælgerne i både Tyskland og Frankrig har også mistet tilliden til deres politiske ledere. Nicolas Sarkozy og Angela Merkel led søndag begge historiske nederlag lokalvalg. I Tyskland gik de kristelige demokrater, CDU, tilbage fra 44,2 procent af stemmerne til 39 procent i delstaten Baden-Württemberg og mister magten i delstaten for første gang i 60 år.

De grønne fordoblede deres andel af stemmerne og nåede op på 24,2 procent, mens socialdemokraterne SPD fik 23,1 procent og nu ventes at danne regering med de grønne.

I Frankrig led præsident Sarkozy et sviende nederlag ved lokalvangene. Hans parti, UMP, fik kun knap 20 procent af stemmerne, mens socialisterne nåede op på 36 procent og højrepartiet FN fik 11 procent.

SF’s Margrete Auken finder valget i Tyskland bemærkelsesværdigt og opløftende.

- Det er værd at bemærke at modstanden mod Merkels planer om at forlænge de gamle a-kraftværkers ”levetid” var stor længe før tragedien i Japan. Derudover fortæller valgresultatet også om stigende opbakning til et socialt og retfærdigt Tyskland”, udtaler SF’s medlem af EU-parlamentet Margrete Auken.

SF’eren i Europa-Parlamentet glæder sig over den rød-grønne sejr, og at den økonomisk stærke delstat nu får en socialdemokratisk leder for første gang.

- Det er et voldsomt slag til Angela Merkels forbundsregering. Et klart nej til atomkraft og uansvarlig borgerlig økonomisk politik. Det er tid til at sætte fokus på vedvarende energi, holdbar vækst og øget beskæftigelse. Det har befolkningen nu stillet de grønne i spidsen for, siger Margrete Auken.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.