Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Forlig om energieffektivitet om investeringer og job

29. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

29.02.2012 Et forlig i Europa-Parlamentet lægger op til milliardinvesteringer i grøn vækst og flere millioner nye job. De store grupper i Europa-Parlamentet er enige om stramninger af EU-Kommissionens forslag til energieffektivitet, der nu ventes at gå gennem parlamentets samling efter en afstemning i industri- og energiudvalget.

I den socialistiske og demokratiske S&D-gruppe hilser ordføreren Britta Thomsen forliget velkomment.

- Vi er glade for, at vi til slut fik vore EPP-kollegaer (Det Europæiske Folkeparti – kristelige og konservative) med, da de forstod, hvor vigtigt det er for den fremtidige europæiske økonomi og skabelsen af job, siger Britta Thomsen.

EU mål for energieffektivitet er, at EU-landene gennem effektiviseringer bringer energiforbruget ned med 20 procent inden år 2020. Målet er et af dem, der er med i strategien for Europa 2020. EU’s strukturfonde skydes ind på at nå målene, og på energiområdet er det store milliardbeløb, der er tale om.

Det skønnes, at politikken for energibesparelser koster 800-1.200 milliarder euro i investeringer de kommende ti år. Det betyder, at der skal findes nye måder at finansiere dem på. EU-Kommissionen ventes på det kommende EU-topmøde at foreslå, at der bliver sat pilotprojekter i gang med særlige obligationer til større projekter.

Projekter med energibesparelse vil skabe job til flere millioner lønmodtagere og samtidig på længere sigt tjene sig ind. Det skønnes, at pengene er kommet tilbage på blot 4-8 år. EU-landene importerer for over 400 milliarder euro energi om året. Kommer effektiviteten i forbruget op, vil landene sende 50 milliarder euro færre til de energiproducerende lande hvert efterfølgende år.

Det er især boliger og bygninger, der er penge at hente i, hvis de bliver mere miljøvenlige. I dag står de for omkring 40 procent af energiforbruget. En stor del af de millioner job, der bliver skabt, vil dermed være inden for byggeriet.

Det vil samtidig kræve en indsats at kvalificere folk til de nye, grønne job med energieffektivitet. Omlægningen vil samtidig gøre den europæiske industri mere konkurrencedygtig, da der bliver efterspørgsel efter virksomheder, der er førende på energiområdet. Pmh

-

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.