Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.08.08 Ny fokus på energisikkerhed og effektivitet

28. Aug. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Konflikten i Georgien sætter for alvor fokus på ikke kun EU’s energisikkerhed, men energisikkerheden i hele vesten. Samtidig advarer otte erhvervsorganisationer mod at glemme hele spillet om energieffektivitet. En mere effektiv udnyttelse af energien mindsker presset på importen, hvor afhængigheden af russisk olie og gas får flere og flere til at tænke alternativt og nye forslag kommer op.

EUObserver citerer Reuters for, at Bulgarien nu foreslår øget fart på et særligt projekt, Nabucco, der med en pipeline forbinder Tyrkiet med Østrig via Bulgarien, Rumænien og Ungarn. Projektet, der både får støtte fra EU og USA, blev søsat i 2002, men først 2013 vil den første gas gå gennem rørene ifølge projektets hjemmeside.

Bulgariens økonomimister, Petar Dimitrov, erkender, at det i dag er usikkert, hvem, der skal levere naturgassen. Han tror ikke, at de deltagende konsortier løser det problem.

- Uden en politisk aftale så bliver det spørgsmål ikke løst, siger han ifølge EUObserver til Reuters.

Ifølge projektets hjemmeside er der seks nationale selskaber i spidsen for Nabucco fra Østrig, Ungarn, Rumænien, Bulgarien, Tyrkiet og Tyskland. Frankrigs Gaz de France ønskede også at være med, men Tyrkiet blokerede for det franske selskabs deltagelse. Derimod ventes Aserbajdsjans statsejede selskab at komme med.

Ruslands Gazprom har tidligere ønsket et komme med i projektet. Men da det går ud på at mindske den russiske dominans har det været umuligt. I stedet presser Gazprom ifølge Financial Times i stedet Aserbajdsjan til at forpligte sig til at levere gas ført og fremmest gennem de russisk dominerede ruter frem for en fremtidig Nabucco-pipeline.

Spørgsmålene kommer i centrum igen, når USA’s nuværende vicepræsident, Dick Cheney, i næste uge diskuterer forsyningerne med både lederne i Georgien og Aserbajdsjan. USA er bekymret over olie- og gasruter, der går gennem de russisk dominerede områder.

I dag er der en gasforbindelse mellem Ankara og havnebyen Samsun i Tyrkiet gennem Sortehavet til Rusland. Efter planen går Nabucco-pipelinen netop fra Aserbajdsjan gennem Ankara videre til EU-landene.

Mens storpolitikken er om pipelines, tænker otte erhvervsorganisationer i de indre linjer. Organisationerne skriver ifølge EurActiv til EU-kommissær Andris Piebalgs, at der er for lidt fokus på den plan for energieffektivitet, som Kommissionen spillede ud med i november sidste år. Målet er, at effektiviteten øges med 20 procent inden år 2020 og at der gennemføres en række investeringer i bedre effektivitet. Der er for lidt fokus på den plan, mener organisationerne, der både dækker kraftvarme, lampeindustrien og tekstilindustri.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.