Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.09.08 Grønne glædestårer over EP’s brede forlig om grøn energi

11. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Stemmen knækkede og der blev knebet en tåre, da den grønne EU-parlamentariker Claude Turmes fra Luxembourg i dag kunne fremlægge et bredt politisk forlig, som giver de vedvarende energiformer mere end medvind.

På et pressemøde tog Claude Turmes turen tilbage til sin ungdoms grønne aktivisme med kampen for de solfangere, ingen regnede for noget. Da han nåede frem til denne formiddags historiske resultat, hvor den sidste borgerlige modstand gav efter, så var han så rørt, at det kunne ses og høres.

Forliget kom i stand efter at Europa-Parlamentets forskellige udvalg gennem de seneste uger har presset 1800 ændringsforslag ned i kasser, der kunne blive til det brede forlig, som havde deltagelse fra De Grønne, Socialistgruppen,. De Kristelige-Demokrater og De liberale. Derefter kunne et enigt energi-udvalg så tilslutte sig, at 20 procent af det samlede energiforbrug i EU skal komme fra grøn energi i år 2020.

- Det her giver EU førertrøjen på, når det gælder grøn energi. Og det vil komme til at betyde masser af nye arbejdspladser både i Danmark og resten af Europa, siger Britta Thomsen (S), som har været den socialdemokratiske gruppes ordfører i de to år, som parlamentet har arbejdet på direktivet.

Hvis EU vil nå målsætningen om, at 20 procent af EU's samlede energiforbrug i 2020 skal komme fra vedvarende energi, er transportsektoren helt essentiel, siger hun.

- Transport står i dag for 22 procent af vores energiforbrug, og her har vi besluttet, at 10 procent af det, vi putter i bilerne i 2020, skal komme fra vedvarende energikilder. Alle teknologier skal i brug, hvis vi skal gøre os håb om at vende udviklingen.

Britta Thomsen kalder også forliget historisk.

I Europa-Parlamentet er der generelt mest respekt om de folk, som kan få brede forlig igennem, så resultaterne kan presse medlemslandene til holdbare løsninger.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.