Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.09.08 Europæerne er dybt bekymrede for ændringer i klimaet

11. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

To ud af tre borgere i EU-landene er bekymrede for den udvikling, klimaet er inde i og de forandringer, der vil ske de kommende år. En ny undersøgelse fra Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen viser, at borgerne ser langt alvorligere på udviklingen i klimaet, fattigdommen, mangel på mad og godt drikkevand end på den generelle økonomiske nedgang, spredningen af atomvåben og også faren for spredning af alvorlige sygdomme.

- Vi er nu i en situation, hvor borgerne er enige med videnskabsmænd i, at der er problemer med ændringer i klimaet, og hvor det er medierne, der nedtoner dem. Normalt er det medierne, der puster til frygten, og videnskabsmænd, der toner problemer ned, sagde næstformand i EU-kommissionen Margot Wallström på et pressemøde i Bruxelles i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

62 procent af borgerne i EU-landene sætter ændringerne i klimaet som et af de to største problemer i verden. Kun fattigdom og mangel på mad og drikkevand ser europæerne alvorligere på. 68 procent mener, at de problemer som de største.

Men kun 38 procent placerer væbnede konflikter blandt det mest skræmmende, og spredning af atomvåben ser 23 procent som et af de største problemer. Terrorismens farer kommer også langt efter faren for klimakatastrofer.

Det er stor forskel på, hvordan befolkningerne i de forskellige lande ser på truslerne. Cyprioterne er mest bekymrede for den globale opvarmning og udviklingen i klimaet. Men også i de skandinaviske lande ser borgerne mere alvorligt på udviklingen end borgerne i de 27 lande generelt.

Danskerne, finnerne og svenskerne føler sig bedre informerede om problemerne end de fleste i EU-landene. Undersøgelsen viser, at bekymringen er størst i de lande, hvor befolkningen er bedst informerede.

EU-kommissær Stavros Dimas, der har ansvaret for miljøpolitikken i Kommissionen, er tilfreds med undersøgelsen. Den viser, at EU er på ret kurs med klare krav til miljøpolitikken og grænser for, hvor meget der må svines.

- Meddelelsen er klar. Et flertal af europæerne støtter EU’s mål om at nedbringe CO2-udledningerne og ønsker endda, at vi gør mere for miljøet, sagde Stavros Dimas.

Han fandt støtte til, at EU går i spidsen i verden i kampen for at få et renere miljø og fandt, at det var nødvendigt, at EU netop gik i spidsen og også fik USA ind på rette spor.

- Vi ved, at gør vi ikke noget, så er det katastrofen. Nu har vi et pres fra befolkningen for at gøre noget, sagde Stavros Dimas.

Undersøgelsen viser, at folk også selv tager miljøpolitikken alvorligt og er med på ideer som at sortere affald og mindske forbruget af vand og el. Men kommer det til initiativer, hvor de selv skal investere i vedvarende energi, så kniber det med lysten. Kun fem procent af borgerne i EU-landene har gjort det.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.