Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.03.08 Nyt forum for universiteter og erhvervsliv

03. Mar. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tættere forbindelse mellem universiteter og erhvervsliv rykkede endnu et skridt frem, da omkring 250 repræsentanter for forskning og erhvervsliv mødtes i sidste uge i et nyt forum. Meningen er, at de højere læreanstalter, erhvervslivet og offentlige myndigheder med mellemrum udveksler erfaringer og ønsker i det ny netværk.

EU-kommission har tidligere foreslået, at universiteterne får et tættere forhold til de praktiske folk i erhvervslivet, og at forskningens resultater og uddannelserne kommer til at tjene almenvældes vel bedre end i dag. En række universiteter stritter imod og frygter for den fri forskning, mens andre tager nye udfordringer op.

Slaget om styringen af universiteter har stået på i årtier, men EU-kommissær for uddannelse, Jan Figel, sagde på mødet i det ny forum, at det må være slut, og at der er behov for tættere partnerskaber mellem uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.

- Europas universiteter har været tilbøjelige til at vægre sig mod at få beskidte hænder ved berøringen af erhvervslivet. Den holdning er totalt upassende i det 21. århundrede, sagde Jan Figel.

EU-kommissæren finder, at der er behov for en helt anderledes konstruktiv dialog, hvis EU skal møde de udfordringer, der ligger i globaliseringen.

Institut for innovation og teknologi

Det ny forum ligger i en klar forlængelse af de planer, Kommissionen længe har arbejdet på inden for forskning, udvikling og uddannelse. Kommissionen spillede ud med en meddelelse om Uddannelse, Forskning og Innovation for to år siden og et særligt Europæisk Innovation og Teknologi Institut er sat på skinner.

Kommissionen siger i sin meddelelse, at de europæiske universiteter ikke udnytter det potentiale, der ligger i de 4000 institutioner i EU med over 15,5 millioner studerende og omkring 1,5 millioner ansatte. Det hedder direkte, at de enkelte lande ønsker at bevare det nationale i uddannelserne og universiteterne, og at de bliver reguleret og kontrolleret i detaljer.

Universiteterne udbyder de samme kurser til den samme gruppe af unge i stedet for at sprede sig og give de voksne en chance med kurser, der ikke nødvendigvis giver de store eksamener, hedder det.

Det europæiske institut for innovation og teknologi blev vedtaget i januar i enighed mellem Rådet og Europa-Parlamentet, der fik tilføjet ordet innovation til navnet.

Meddelelsen om uddannelse, forskning og innovation kan ses her.

Det vedtagne forslag om Europæisk Innovation og Teknologi Institut kan ses her.

En generel oversigt over en række dokumenter om instituttets vej fra forslag til virkelighed kan ses her

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.