Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Lande for og imod udenlandske studerende

09. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

09.01.2012 Mens europæiske lande protesterer imod en invasion af især tyske studerende, åbner andre lande op for flere studerende. Kina, der ifølge BBC har 440.000 studerende i andre lande, agter åbne for 500.000 studerende i riget.

I Europa er det ifølge Euractiv i første række Holland, der protesterer over, at tyske studerende i stigende omfang vælger at læse i landet. Undervisningsministeriet har foretaget en analyse af omkostningerne ved de mange tyske studenter og konkluderer, at det koster staten 90 millioner euro om året at have nu 34.000 udenlandske studerende på universiteterne. Af dem er omkring 24.000 tyskere.

De fleste udlændinge forlader landet, når de er færdige med deres studier, og så står hollænderne tilbage med regningen. Viceundervisningsminister Halbe Zijlstra skriver i et brev til det hollandske parlament, at antallet af tyske studenter stiger med 14 procent om året, og at det voksende antal udlændinge kan få konsekvenser på nogle kurser.

Halbe Zijlstra vil tage spørgsmålet om prisen for de tyske studenter op med den tyske regering og herunder spørgsmålet om en betaling for at uddanne nabolandets studenter.

Men det er ikke kun Holland, der mærker studenter lyst til at prøve kræfter nye steder. Siden år 2000 er antallet af studenter på østrigske universiteter firedoblet til 25.000 studerende. På nogle institutter er hver tredje student en tysker. Medicin er det mest populære studie for tyskerne.

Også i Østrig giver antallet af udenlandske studenter politisk debat. Ud over en direkte betaling for de tyske studenter indgå også bidrag fra EU’s strukturfonde i debatten.

Knap 3,5 millioner studenter tager til et andet land

Siden årtusindskifter er antallet af studerende, der tager deres uddannelse i et andet land i verden, steget med 75 procent. Ifølge Unesco nåede tallet op på 3,43 millioner i 2009.

USA er det land, der tager imod flest udenlandske studerende. Især kineserne strømmer til USA for at lære nyt. BBC citerer Institute of International Education for, at Kina har overtaget førstepladsen som det land, der sender flest studerende til USA. Tidligere sendte Indien flest studerende.

På bare et år steg antallet af kinesere på amerikanske uddannelsessteder med 30 procent. Sydkorea kommer nu ind på andenpladsen.

Direktør i World Education Service i New York, Rahul Choudaha, siger til BBC, at der er flere grunde til, at kineserne søger udenlands. En af de væsentligste er, at det kinesiske uddannelsessystem, selv om det er i en voldsom vækst, ikke tilfredsstiller alle. Systemet satser på kvantitet og kvaliteten er i anden række. Det klager unge kinesere over, og da de samtidig ønsker papirer fra anerkendte universiteter i verden, tager de til udlandet.

Planen om at få flere udenlandske studerende til Kina skal ses i sammenhæng med den internationale konkurrence. Kineserne finder, at det vil være med til at udvikle de kinesiske uddannelsesinstitutioner og bidrage til, at landet bliver mere internationalt og et videncenter.

Kulturelle forskelle spiller ind på studerendes resultater

Mens kineserne ønsker at styrke deres universiteter står det tilsyneladende allerede godt til med gymnasierne. Det overraskede, da Kina kom med i OECD’s Pisa-undersøgelser, og de unge i Shanghai fra start scorede topkarakterer.

Selv om Beijing lå lavere, så var de unge i hovedstader også godt med, sagde Andreas Schleicher fra OECD’s statistiske kontor allerede dengang til BBC.

Professor på Hong Kong Universitet, Cheng Kai-Ming, sagde i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen, at baggrunden for de kinesiske topscorer også lå i de kulturelle forskelle, der er mellem de unge i landene.

Over 80 procent af de ældre gymnasiaster i Shanghai modtager supplerende undervisning efter skoletid – og de bruger tre-fire timer på hjemmearbejde hver dag under forældrenes overvågning. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.